Тамара Коблик

15 березня в історії Тернопільщини

15

Цього дня народилися:

український поет, публіцист, громадський діяч, чотар Легіону УСС Іван Балюк (1894, с.Трибухівці Бучацького району - 27 серпня 1915, с.Завалів Підгаєцького району).

лікар, видавець, громадський діяч Андрій Іванів (1921, с. Красне, нині Зборівського району – 29. 06. 2003, м. Чикаґо, США);

український письменник, політв'язень, член ОУН Богдан Когут (1921, с.Конюхи Козівського району - 16 лютого 2011, м.Львів).Лауреат літературної премії ім.Богдана Лепкого. Наприкінці 30-х років був діячем підпілля ОУН, вояком УПА. Під час війни був арештований німцями. Тричі втікав з-під розстрілу. 1945-го року заарештований СМЕРШ-ем і засуджений до смертної кари. Покарання замінено багатолітнім ув'язненням в таборах ГУЛАГу. У 1956 р. поселився в Миколаєві. Вільно володів англійською, німецькою, польською та іспанською мовами. Автор збірки-трилогії: «Під чорними вітрами», «Гіркий присмак волі» та «Оповіді каторжанки» про сибірський табір для українських жінок-політв'язнів.

Kogut Bogdan Yosipovich (1)
Kogut Bogdan Yosipovich (1)

фінансист Михайло Мац (1954, с. Галущинці Підволочиського району);

мац
мац

педагог, громадсько-освітній діяч Михайло Навроцький (1884, с. Гадинківці, нині Гусятинського району – 08. 01. 1937);

військовик Анатолій Фарбота (1961, с. Великі Загайці Шумського району);

image
image

керамік Богдан Чарнецький (1956, с. Чернихівці Збаразького району).

Цей день в історії Тернопілля:

15 березня 1548 року - Ян Амор Тарновський, засновник Тернополя і власник фортеці, отримав привілей на будівництво греблі та створення ставу. Збудовано водойму в заплаві річки Серет як оборонну ланку від нападів турків і татар, що забезпечує фортеці Тарновського ще більшу неприступність.

15 березня 1809 року – проведено урядову люстрацію (ревізію) Бучацького монастиря. Зафіксовано, що складався він з будівлі (кляштору), городу (2 морґи), великого подвір'я (було обнесене частково дерев'яними штахетами, частково кам'яними стовпами; в одному кінці була стайня на 6 коней і возівня); оцінена вартість - 17161 крон 45 крейцарів; купив бучацький поштмайстер Ґеорґ Федерер, після кількох перепродажів за 1300 злотих купив бучацький декан УГКЦ о. Михаїл Курилович - в приміщенні кляштору було організовано навчання дівчат («бурса»).

15 березня 1960 року - у Варшаві помер польський та український православний церковний діяч, єпископ Кременецький, митрополит Православної Церкви в Польщі, один з активних прихильників створення УАПЦ митрополит Діонісій (Констянтин Миколайович Валединський). Весною 1944 року Собором єпископів УАПЦ у Варшаві був проголошений Патріархом всієї України. Проте наступ радянських військ на Україну та Польщу не дав змоги реалізуватися планам канонічного оформлення українського патріархату. 1948 року, після встановлення в Польщі просталінського режиму, позбавлений прав першоієрарха. НКВД арештувало його та змусило ув’язненого митрополита відмовитись від сану.

15 березня 2009 року – відбулися позачергові вибори до Тернопільської обласної ради. Вибори були призначені Верховною Радою України за поданням голови Тернопільської обласної державної адміністрації. Головні претензії голови ОДА Юрія Чижмаря, полягали у недієвості попереднього складу обласної ради. На виборах перемогу здобуло Всеукраїнське об'єднання «Свобода», яке підтримали 154 038 виборців, або 34,69%. Партія здобула найбільшу кількість мандатів - 50.

15 березня відзначається найважливіше свято для всіх жителів планети — Всесвітній день захисту прав споживачів. Датою для святкування цього дня була обрана річниця з дня історичного виступу американського президента Джона Кеннеді 1961 року, в якому він назвав основні права кожного споживача. Вони залишаються актуальними й досі. Це право на безпеку, на інформацію, на вибір і на захист своєї думки.

Зараз в цей день прийнято говорити про інші найважливіші принципи взаємодії виробника і споживача товарів. Зокрема, на всіх рівнях сьогодні декларується право людини на відшкодування збитку при купівлі неякісного товару. Крім того, в цьому аспекті зараз розглядається і право кожного з нас на проживання в здоровому навколишньому середовищі.

День захисту прав споживачів відзначають з 1983 року. Тоді свято закріпили в міжнародному календарі.

В Україні захистом прав споживачів займається Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів. В цій організації заходи, присвячені захисту прав споживачів, проводяться в рамках святкування професійного дня всіх працівників сфери.

Всесвітній день захисту прав споживачів

Вартові порядку і борці за чистоту, охоронці затишку і суспільного комфорту, володарі довідок, люди, від яких залежить, чи буде у нас в будинках тепло і світло, — працівники житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення відзначають своє професійне свято кожної третьої неділі березня.

Це свято було засноване за Указом Президента № 46/94 від 15 лютого в 1994 році. Чому свято було призначене на березень? Напевно у зв’язку з тим, що після довгої зими самий час для генерального прибирання.

Співробітники житлово-комунального господарства щодня виконують непомітну оку роботу. Але лише уявіть, що було б, якби вони припинили це робити. Красиві міські клумби, квітучі парки і чисті вулиці ураз перетворилися б на картину, що в’яне. Адже саме завдяки їхній праці ми можемо насолоджуватися чистотою і порядком, які нас оточують і піднімають настрій.

Сьогодні відмінний привід привітати людей, які піклуються про наш комфорт!

День працівників ЖКГ і побутового обслуговування населення

Міжнародний день планетаріїв, має „європейське” коріння, вперше це свято відзначали в Італії у 1990 році з ініціативи Асоціації італійських планетаріїв. Статус міжнародного День планетаріїв набув у 1994 році, коли його підтримали французькі „храми астрономії”. А вже через рік це свято почали відзначати ще в шести країнах Європи: Бельгії, Чехії, Словенії, Польщі, Україні, Росії.

Дата святкування випадає на найближчу неділю до дня весняного рівнодення.

В 2020 році Міжнародний день планетаріїв припадає на 15 березня.

Міжнародний день планетаріїв

Іменини сьогодні святкують Федот, Сава, Богдан, Арсен, Йосип, Агафон.

Вибір читачів за тиждень

Відео