Тамара Коблик

24 березня в історії Тернопільщини

24

Цього дня народилися:

перший в Тернопільській області заслужений лісівник УРСР (1988) Зіновій Добенька (1945, с. Старий Скалат, нині Підволочиського району – 18. 08. 2002, м. Скалат);

протоієрей Юхим Добротвор (1903, с. Рохманів, нині Шумського району – 1944, місце смерті невідоме);

господарник, громадсько-політичний діяч Микола Кміть (1966, м. Бучач);

Кміть Микола Іванович

учасник війни в Афганістані Богдан Колодка (1968, с. Конюхи Козівського району – 11. 09. 1987, Афганістан, похований в родинному селі);

спортсмен (інваспорт, порушення зору) Степан Кузьо (1974, с. Увисла Гусятинського району);

image
image

менеджер, педагог Юрій Малецький (1979, м. Тернопіль);

вчений в галузі педагогіки Марія Підручна (1944, с. Іванків Борщівського району);

Цей день в історії Тернопілля:

24 березня 1917 року - у Тернополі українці - офіцери російської армії, співробітники Всеросійського союзу міст, Всеросійського земського союзу та місцеві жителі - прийняли на зборах вітальне звернення до Української Центральної Ради в м.Києві.

24 березня 1940 року – відбулися вибори депутатів у Верховну Раду УРСР від «Волинської, Дрогобицької, Львівської, Ровенської, Сталінської, Тернопільської областей УРСР». Від Тернопільщини депутатами стали: Бевський Іван Панькович, Борохович Михайло Андрійович, Вовк Ганна Іванівна, Гнатів Катерина Григорівна, Демчан Степан Захарович, Дем’янчук Михайло Васильович, Лящинська Текля Якимівна, Мороз Роман Гнатович, Орап Іван Григорович, Пасічник Степан Прокопович, Поліщук Антон Андрійович, Сєннік Микола Северинови, Туркевич Сабіна Іванівна, Удовиченко Філат Платонович, Яровий Василь Петрович.

24 березня 1944 року – радянські війська завершили оточення тернопільського угруповання німецької армії. Щоб уникнути втрат і зберегти місто, радянське командування запропонувало німецькому гарнізону здатися. Ті відмовилися прийняти ультиматум. За відмову капітулювати Гітлер пообіцяв відновити Систему оборони оточеного гарнізону становили опорні пункти і вузли в районах південного і східного кладовищ і прилеглих до них висот, каменоломні і цегельного заводу, північної околиці міста, безіменних висот на північно-західному боці села Петриків, північно-західної і південної околиці Загребелля. У місті всі вулиці, мости, тунелі під залізничним насипом були забарикадовані, заміновані і прострілювалися. На фортеці гітлерівці перетворили вокзал, в'язницю, Домініканський костьол, Старий замок. Танки і самохідні гармати були вкопані або діяли із засад.

24 березня 1949 року – помер письменник, перекладач, фольклорист, педагог, уродженець с.Коцюбинці Гусятинського району Мирослав Капій. Автор поетичного циклу «На тім подолі смутку», збірок нарисів та оповідань «З його думок», «Незабутнім тіням Тарасовим». Переклав 4 твори Жуля Верна, а також драму «Будівничий Сольнес» Г. Ібсена, оповідання М. Конопніцької, В. Дорошенка, О. Купріна, Р. Кіплінга, вірші Г. Гейне, О. Мірбо, «Демон» М. Лермонтова, досліджував творчість І. Вагилевича, записував фольклор.

Всесвітній день боротьби з туберкульозом (World Tuberculosis Day) відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) щорічно 24 березня. Сьогодні ж і Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Можна вилікувати 92-95% хворих туберкульозом

Своє професійне свято лікарі-фтизіатри відзначають 24 березня.

Фтизіатрія - розділ клінічної медицини, що вивчає причини виникнення, закономірності поширення і механізми розвитку туберкульозу, викликані їм патологічні процеси в організмі людини і методи його профілактики, діагностики та лікування. Термін «фтизіатрія» використовується в основному в країнах колишнього СРСР.

Туберкульоз - одне з найдавніших і небезпечних захворювань, що зустрічаються у людини, якщо судити про значимість цього захворювання за кількістю його жертв, то туберкульоз перевершує віспу і чуму.

Дата проведення професійного свята лікарів-фтизіатрів вибрана не випадково, саме 24 березня 1882 Роберт Кох зумів виділити бактерію, що викликає туберкульоз.

Результат пошуку зображень за запитом "День фтизіатра"

Сьогодні – Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв.

Появі цього Дня в міжнародному календарі ми у великій мірі зобов’язані небайдужості таких людей, як Оскар Арнульфо Ромеро-і-Гальдамес, християнський священнослужитель, Сьюдад-Барріос, Сан-Сальвадор. Він народився 15-го серпня 1917-го року, а покинув наш світ 24-го березня 1980-го року. Він був убитий пострілом з гвинтівки під час вчинення звичайного богослужіння в каплиці лікарні «Божественного провидіння». Вбивство сталося через день після однієї з його проповідей, в якій він з надією закликав сальвадорських солдатів, звернувшись до них як до богобоязливих християн, припинити безглузде насильство і нічим не виправдані порушення прав людини.

Зло ніколи не залишається без покарання - це істина, і в цьому є справжня Божественна справедливість. Розум нам дано саме для того, щоб віддалятися від зла і ті, хто нехтує ним вже перебувають під дією гніву Божого. Таких людей, як Оскар Ромеро, історія знає чимало. Саме в їх честь і в їх пам’ять, за даними проекту DilovaMova.com, міжнародне співтовариство, рішенням Генеральної Асамблеї ООН № A/RES/65/196 від 21-го грудня 2010-го року, встановило цей пам’ятний День.

Багатовікові християнські принципи толерантності та терпимості, які відомі сучасному суспільству як загальновизнані права людини, у більшості вже не викликають сумнівів. Вони бажані і очікувані. До їх утвердження прагнуть і їх дотримання сподіваються, адже всі розуміють, що їх життя повинно мати перспективу інакше воно може втратити всякий сенс. А всяке безглузде життя може просто зникнути, не залишивши після себе практично нічого, а це не бажено ні нам, ні нашому Творцеві. Здійснювати безглузді речі перед Богом - творити зло. Прийде день і той, хто чинить зло вже не зможе покаятися і звернутися від злих своїх справ. Це буде велика втрата і велике придбання. Зло буде зметено з нашої Землі. Його більше не буде, як не буде і злих ідей, і лиходіїв, але зостануться хто чинить правди, хто чинить добро і затверджує істину. Це не секрет, як не секрет і те, що кожен з людей наділений людською гідністю, зневага до якої з боку іншої людини - це зневага над самим собою, своєю власною перспективою і своєю гідністю. Порушення прав людини - аналогічна справа, все це зрештою нещадною хвилею пройде крізь самого порушника і він не встоїть. Не треба прихилятися до ілюзій. Не обманюйте себе: Бог осміяний бути не може. Що посіє людина, те й пожне. Примиріться з Богом. Бог тепер усім людям наказує, щоб скрізь каялися…

Результат пошуку зображень за запитом "Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв"

Іменини сьогодні святкують Юхим, Іван, Георгій, Софрон.

Вибір читачів за тиждень

Відео