Віра Олександрович

Деяким підприємцям у Тернополі хочуть дозволити працювати вже із 5 травня (відео)

Надал

Якщо за наступні вихідні, 1-3 травня, у Тернополі не зафіксують різкого «стрибка» захворюваності на COVID-19, то вже із 5 травня у місті можуть дозволити працювати частині підприємців.

Із таким попереднім рішенням робочої групи, створеної у міській раді на пропозицію бізнесу, який домагався негайного завершення карантину, всіх сьогодні, 30 квітня, ознайомив міський голова Сергій Надал. 

– Власники малого і середнього бізнесу у Тернополі через карантинні обмеження опинилися у скрутному становищі, – каже він. – У багатьох вже закінчується так звана «фінансова подушка». Тому ми, створивши робочу групу, вирішили спільно працювати над планом виходу із карантину у нашому місті.

Мер нагадав: практично всі обмеження, введені через карантин, прийняли на рівні Уряду і Верховної Ради. Тому робота на місцевому рівні може передбачати лише скасування тих чи інших вимог на території міської громади, а також – надання дозволу на діяльність певним об’єктам господарювання. 

– Наразі ми і підприємці підготували свої напрацювання. Пропозиції надали і фахівці міського управління економіки, – додає міський голова. – У понеділок відбудеться чергове засідання оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації. На ньому ми обговоримо із медиками та іншими спеціалістами статистику захворюваності. І лише тоді побачимо, чи є можливість у Тернополі скасувати певні обмеження, що стосуються бізнесу. 

Сергій Надал наголосив, що він не проти, аби запрацювали, наприклад, промислові крамниці, фінансові установи тощо. Втім, усе залежить від того, як відреагує на міські ініціативи центральна влада. До того ж, рішення міського штабу – колегіальне, мер одноосібно ухвалити щось не може. 

Сергій Надал також переконаний, що при поступовому виході із карантину всіх без винятку підприємців будуть просити дотримуватися відповідних санітарних вимог. Йдеться і про щоденну дезінфекцію, і про періодичні провітрювання, і про певну кількість клієнтів у приміщенні, а також – дистанцію між ними. Адже підприємці повинні розуміти, що вони - як роботодавці і власники того чи іншого бізнесу – візьмуть повну відповідальність за безпеку своїх працівників і за здоров’я тернополян, яких планують обслуговувати. 

Фото із трансляції на сторінці Сергія Надала у «Фейсбуці» 

Вибір читачів за тиждень

Відео