Віра Олександрович

Лише масове тестування населення дасть реальну картину щодо COVID-19, впевнені у Тернополі (фото) 

Шумада

Організувати проведення масового тестування населення задля отримання реальної картини щодо епідемічної ситуації в Україні, а також – належно заплатити медикам за роботу із хворими на COVID-19 вимагають у Тернополі.

Нагадаємо, сесію Тернопільської міської ради скликали сьогодні, 29 травня. Засідання – робоче, тому у порядку денному – близько 200 питань. На сесії також прийняли кілька політичних звернень. Зокрема, депутати вирішили захистити українську мову. 

Зал1
Зал1

Питання «Про звернення до Президента, Прем’єр-міністра і голови Верховної Ради щодо захисту медичних працівників» також внесли на початку засідання – «з голосу». Доповідав секретар міської ради Віктор Шумада. Колеги підтримали його одноголосно.

У документі, зокрема, йдеться (цитуємо): «…Пандемія коронавірусної хвороби (COVID-19) є викликом як для держави в цілому, так і для лікарів та медичного персоналу закладів охорони здоров’я. Щоб протистояти поширенню недуги, медичний персонал потребує забезпечення усім необхідним для допомоги пацієнтам і захисту громадян. Верховна Рада України ухвалила низку законів, якими передбачили виділення коштів для боротьби з пандемією. Однак їхня реалізація вимагає ухвалення невідкладних рішень на найвищому державному рівні.

Досі не вирішене питання виплат медичним та іншим працівникам, які безпосередньо залучені до боротьби із коронавірусом. Засобів індивідуального захисту належної якості бракує. Про проведення масового тестування, ефективність якого показує міжнародний досвід, доводиться лише мріяти. Зрештою, повсякдень ризикуючи життям і здоров’ям, лікарі і медичний персонал не отримали гарантії страхових виплат у разі захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19)…».

Сесія1
Сесія1

Через це тернопільські депутати вирішили закликати керівників держави:

- забезпечити виконання законодавчих вимог щодо виплати 300% доплати медичним та іншим працівникам, залученим до протидії поширення коронавірусної хвороби (причому, на думку політиків, доцільно здійснювати виплати не за погодинними (чи похвилинними) розрахунками, а просто - за фактом залучення до боротьби із коронавірусом – прим.); - організувати забезпечення медичних та інших працівників, залучених до протидії коронавірусній хворобі, засобами індивідуального захисту належної якості і в необхідній кількості; - передбачити на рівні Закону України обов’язкові страхові виплати для медичних працівників у разі захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19), а не лише у разі встановлення групи інвалідності; - організувати проведення масового тестування населення для отримання адекватного бачення епідемічної ситуації у всіх регіонах держави.

Зал2
Зал2

Принагідно депутати висунули вимогу притягнути до відповідальності всіх, хто саботує виконання цих рішень. Про найцікавіше із засідання сесії Тернопільської міської ради читайте на «Терені» згодом. Зауважимо, у порядок денний внесли багато додаткових питань. Більшість – земельні.

Фото з трансляції сесії на сторінці Тернопільської міської ради у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео