Оксана Бучко

Тернополяни вже не зможуть переказати більше 5 тис. грн анонімно

news4.19.02.20

Закон України від 06.12.2019 р. № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» набрав чинності 28 квітня. Що змінилось для пересічного споживача, розповідають тернополянам у Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відтепер банки  зобов’язані повідомляти про  операції на суму більше  400 тис. грн. (до вступу закону в силу  150 тис.грн). Держфінмоніторинг  у разі:

-зняття готівки;

-перерахування коштів за кордон;

-операції політиків та інших публічних осіб;

-переказ коштів до країн, які не імплементували фінмоніторингове законодавство взагалі.

 

Зміни для пересічного споживача стосуються  поповнення або переказу готівкою у сумі більше ніж  5 тис.грн:

При використанні терміналу банку:  операція обмежена лімітом у 5 тисяч гривень для користувачів, що не пройшли ідентифікацію. Тому поповнити банківську картку за номером готівкою у терміналі  банку без використання власної картки можна виключно на суму до 5 тисяч гривень.

 

 При  виконанні операцій  з переказу коштів у  касі банку: 

  • поповнення готівкою своєї або чужої банківської картки у касі банку без пред’явлення паспорту обмежене лімітом у 5 тисяч гривень.
  • при отриманні   у відділеннях  поштового зв’язку замовлених товарів та оплати їх накладеним  платежем  необхідно  буде пред’явити паспорт.

Отже, анонімно не можна буде  надсилати понад 5 тисяч гривень без: відкриття рахунку, поповнювати рахунки інших людей, поповнювати рахунки в платіжних терміналах на цю суму і платити за отримані товари або послуги  при доставці з післяплатою.

Вимоги Закону не поширюються на:

-сплату житлово-комунальних послуг, оплату податків, штрафів, інших обов’язкових зборів та платежів (незалежно від суми);

-сплату кредиту у сумі до 30 тис. грн;

-перекази для оплати товарів і послуг, що здійснені платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми); Оскільки, особа пройшла ідентифікацію, надаючи банку документи при відкритті рахунку, банківська карта – це вже ідентифікований продукт, і банк має інформацію про власників карток, всі готівкові перекази в межах України у сумі до 5 тис. грн та зняття коштів з власного рахунку.

Фото Fin Post

Вибір читачів за тиждень

Відео