Віра Олександрович

На станції швидкої допомоги у Тернополі – 18 хворих на COVID-19

Швидка

Щонайменше 18 працівників Центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф у Тернополі – хворі на коронавірус. Ще кілька медиків та їхні родичі – під підозрою. 

Йдеться про станцію швидкої допомоги №1, що на вулиці Рєпіна, 11. Усі приміщення там вже продезінфікували. Цей факт підтвердив міський голова Тернополя Сергій Надал.

– На жаль, маємо новий спалах хвороби, – каже мер. – Інфекцію виявили у працівників Центру екстреної медичної допомоги. Одну із підстанцій, де зареєстрували осередок хвороби, уже закрили. Вона не працює. Медики працюють над тим, щоб зробити ПРЛ-тести всім контактним і родичам хворих, щоб максимально локалізувати вогнище коронавірусної інфекції. 

Людину, яка, вочевидь, стала «нульовим хворим», уже встановили, стверджує мер. Тож тепер намагаються максимально обмежити поширення інфекції. У закритому режимі працює лише одна диспетчерська. Там - 7 фахівців. Вони продовжують приймати виклики з усієї області. Тести на коронавірус у цих працівників були негативними.

– Я прошу тернополян із розумінням поставитися до такої ситуації, – додає Сергій Надал. – Центр екстреної медичної допомоги підпорядковується медицині області, але він розташований на території Тернополя, там працюють жителі нашого міста. Ми про них мусимо подбати. Ці люди вже - на карантині і на лікуванні. 

Нагадаємо, ще вчора директор комунального закладу “Центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф” Михайло Джус стверджував, що станція №1 працює і жодних проблем через спалах інфекції пацієнти не відчують. Мовляв, хворі є лише у диспетчерській службі, а серед тих, хто працює на виїздах, – ситуація тривоги не викликає. Але відтоді додалося ще 7 нових пацієнтів. І їхнє число, швидше за все, ще зросте.

Репіна1
Репіна1

З’ясувалося, що через закриття станції швидкої допомоги №1 на виклики нині виїжджають бригади із двох станцій – №2 і №3, розташованих на вулицях Шпитальній і Київській, відповідно. Навантаження на них зросло, тому можуть бути затримки із потраплянням медиків до пацієнтів.

– Загалом, якщо говорити від початку епідемії, ми вже в Тернополі маємо 126 випадків зараження COVID-19, – уточнює мер. – Причому 89 тернополян уже одужали. Сподіваюся, ситуація зі швидкою швидко залагодиться. Головне, що ті, хто захворів, не виїжджали на виклики. Вони не спілкувалися із хворими безпосередньо. Швидше за все, інфекція була на місці, на станцію її заніс хтось із Тернополя. 

Ситуацію зі спалахом у Центрі екстреної медичної допомоги фахівці ще досліджують, наразі встановлюють коло всіх контактних осіб. Як повідомив начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук, йдеться про понад сотню людей. При цьому посадовець пообіцяв: якщо у Тернополі ситуація загостриться берез брак бригад швидкої допомоги, тоді залучать фахівців із районів.

Довідка. На станціях швидкої допомоги у Тернопільській області загалом працюють майже 1400 осіб. Причому лише у Тернополі на трьох станціях – 450 співробітників, причому на вул. Репіна, 11 працювали 160 осіб.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео