Орест Сарматський

На Тернопільщині назвали формулу успіху 

photo_2020-05-27_10-37-23

Якісна комунікація влади та громадськості: яка вона? Відповідь на це питання шукали представники громад Тернопільщини разом з тренером Юрієм Ліваком, експертом з висвітлення та комунікації Програми «U-LEAD з Європою» в рамках вебінару «Комунікація та взаємодія з громадянами та представниками влади».  

Захід організовувала команда Тернопільського регіонального офісу U-LEAD.  Участь в онлайн-семінарі взяли 13 учасників, які представляли об’єднанні громади та громадські організації Тернопільської області.

– Залучення мешканців до прийняття рішень – важливий етап розвитку ОТГ. Активна участь жителів громади в формуванні місцевої політики та реалізації проєктів збільшує відповідальність кожного учасника цього процесу. Це своєрідна формула успіху, якої слід дотримуватися та старатися її адаптувати до особливостей громади. Сповідаюся, на сьогоднішньому семінару кожен учасник таку формулу знайде, – зазначила Наталія Онищук, керівниця Тернопільського регіонального офісу.

Юрій Лівак під час знайомства з учасниками заходу провів інтерактивний аналіз щодо стану впровадження механізмів участі громадян в ОТГ.

За його словами, кожен інструмент має свої особливості та не всюди однаково працює.

– Якщо в одній громаді активно використовуються електронні петиції та дають гарний результат, то в іншій цим інструментом можуть взагалі не користуватися. Важливо, щоб у громадах запроваджували різні канали комунікації та інструменти залучення громадськості, тоді вдасться налагодити ефективний діалог з жителями, – додав експерт. 

Учасники ознайомилися з основним механізмами залучення громадян – загальні збори, громадський бюджет, електронні петиції тощо. Експерт наголошував на можливості навчання на онлайн-платформі U-LEARN, на якій є корисні курси з комунікації. Також представники громад ознайомилися з особливостями інформаційних кампаній для просування механізмів участі на прикладі успішних кейсів з різних ОТГ.

У Вишнівецькій громаді вже два роки діє громадський бюджет, на сайті працює система електронних петицій. Громадська організацій «ЦВІТ» активно впроваджує інтеграційні заходи, які сприяють залученню громадськості до прийняття рішень. Загалом у громаді досить непогано налагоджена комунікація влади та громадськості. Маючи кількарічний досвід громадської діяльності, був упевнений, що знаю про комунікацію влади та громадськості майже все. Після сьогоднішнього семінару зрозумів, що не знав і половини. Дякую команді Тернопільського регіонального офісу U-LEAD та тренеру Юрію Ліваку за інформативний та корисний семінар, – розповідає Валерій Рамський, проєктний менеджер Вишнівецької ОТГ.

За словами Наталії Онищук, у тернопільських громадах активно діє близько 17  громадських організацій, ще в семи громадах реалізують різноманітні проєкти ініціативні групи.

– Кожного року збільшується число громад, де діють молодіжні ради. Як показує практика, ці органи досить ефективно працюють та популяризують молодіжний рух в громадах. Наші радники стараються допомагати ОТГ в подібних починаннях. Останнім спільним успіхом можна назвати створення молодіжної ради у Вишнівецькій ОТГ, до чого долучався наш експерт з питань висвітлення та комунікації Сергій Волохатий, – коментує керівниця Тернопільського регіонального офісу.  – Керівництво Іванівської ОТГ багато уваги приділяє комунікації з жителями. У нас часто використовуються такі механізми як загальні збори та громадські слухання. Вже кілька років успішно впроваджується бюджет участі. Минулого року почала діяти молодіжна рада, представники якої відвідують різноманітні заходи для свого розвитку та реалізують цікаві проєкти в громаді, – ділиться Катерина Шпендак, представниця Іванівської ОТГ.

Учасники працювали над практичними завданнями, суть яких полягала у напрацюванні комунікаційних стратегій щодо популяризації механізмів залучення громадськості до прийняття рішень.

В такий спосіб представники громад отримали готові кейси для використання у своїй роботі.

Як повідомили «Терену» у Тернопільському регіональному офісі, наступного місяця відбудеться ще один тематичний онлайн-семінар, який стосуватиметься використання в роботі ОТГ цифрових комунікацій.

Фото: Сергій Волохатий

Вибір читачів за тиждень

Відео