Віра Олександрович

Три райони: до пропозицій з Тернопільщини у Києві не дослухалися

Шмигаль

На наступному етапі адміністративно-територіальної реформи у Тернопільській області залишать лише 3 райони: Кременецький, Тернопільський і Чортківський.

На позачерговому засіданні Кабінету Міністрів сьогодні, 12 червня, затвердили поділ України на 129 районів. Нагадаємо, досі в нашій державі було 490 таких адміністративних одиниць.

До слова, проекти такого розподілу областей спершу опублікували на сайті «Децентралізація», що є головним порталом реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади. Це спричинило чимало дискусій. Тим паче, навіть у Тернопільській обласній держадміністрації (ОДА) майбутню карту краю бачили по іншому.

– Ми наполягаємо на поділі Тернопілля на 4 райони, каже заступник голови ОДА Олег Валов. – На це є кілька причин. По-перше, якщо створять 3 райони, то жителям деяких сіл доведеться добиратися до райцентру за 100 і більше кілометрів. Звісно, це зовсім не поліпшить якість надання деяких послуг. По-друге, створені райони у разі ухвалення пропозицій деяких експертів будуть дуже неспіврозмірними. Причому на Тернопіль припаде надто велике навантаження.

Але прем’єр-міністр Денис Шмигаль, схоже, іншої думки. За його словами, Уряд мав розглянути питання формування районів якнайшвидше.

Ми маємо у жовтні, як і заплановано, провести місцеві вибори за новим адміністративним поділом, щоб країна могла рухатися далі в частині покращення сервісу держави для громадян. Гальмувати та затягувати процес не можна. Реформа, в першу чергу, робиться для людей задля їхнього комфорту, наголосив керівник Кабінету Міністрів. Зараз існує на мапі 490 районів, їх пропонується укрупнити і створити втричі менше.

Карта
Карта

Що цікаво, Денис Шмигаль навів цікаві аргументи. Мовляв, у нас зараз є райони, де проживають 5 тисяч людей, а є такі, де – 180 тисяч людей. Тому стаються «великі перекоси у субвенціях і дотаціях». Але ці слова підтверджують, що він навряд чи знає реальну ситуацію на Тернопіллі. Адже тепер у нас дійсно будуть значні «перекоси».

– Якщо у нас створять 3 райони, то у Кременецькому буде десь 150 тисяч жителів, у Чортківському – близько 300, а решта, тобто понад 500 потраплять у Тернопільський район, –розповів «Терену» Олег Валов. – Натомість при створенні 4-х районів ми матимемо кращу відповідність за чисельністю жителів. Адже у Бережанському районі також буде близько 150 тисяч жителів, а в Тернополі тоді не буде значного «перевантаження». До того ж, відстань до центру району майже відповідатиме нормі. Люди зможуть туди добратися максимум за годину. 

Тож тепер єдине, що дає надію, це остання фраза Глави Уряду. Він сказав, що «дуже важливо продовжити обговорювати зміни до Конституції в частині децентралізації. Таке публічне обговорення має узгодити всі спірні питання та максимально врахувати принципи Європейської хартії місцевого самоврядування». Тож чиновники і жителі Тернопільщини ще можуть спробувати щось змінити, поки не пізно.

– При визначенні 4-х районів ми застосовували кілька важливих критеріїв, – додає Олег Валов. – Так, у кожному районі мало бути не менше 150-ти тисяч жителів. Центром визначали дійсно найбільше місто, яке також було географічним центром. Зона доступності до нього дійсно була в межах 60 км. У варіанті із 3-ма районами такого вже не буде.

До речі, у постанові Кабміну передбачили формування такої кількості районів:

АР Крим – 10 районів; Вінницька область – 5 районів; Волинська область – 4 райони; Дніпропетровська область – 6 районів; Донецька область – 8 районів; Житомирська область – 4 райони; Закарпатська область – 5 районів; Запорізька область – 5 районів; Івано-Франківська область – 5 районів; Київська область – 6 районів; Кіровоградська область – 4 райони; Луганська область – 8 районів; Львівська область – 7 районів; Миколаївська область – 4 райони; Одеська область – 6 районів; Полтавська область – 4 райони; Рівненська область – 4 райони: Сумська область – 5 районів; Тернопільська область – 3 райони; Харківська область – 7 районів; Херсонська область – 3 райони; Хмельницька область – 5 районів; Черкаська область – 4 райони; Чернівецька область – 3 райони; Чернігівська область – 4 райони.

Фото з сайту Кабміну 

Вибір читачів за тиждень

Відео