Тернополянам на замітку: п’ять міфів про розлучення

1592290-v-ukrayini-podorozhchalo-rozluchennya-skilki-teper-koshtue-rozirvati-shlyub

Розірвання шлюбу «обросло» міфами так рясно, що вже не знаєш де правда, а де – додумали люди. Міфи потрібно розвінчувати, тому розглянемо найпоширеніші із них та з’ясуємо, чи є в них хоч доля правди.

  1. Не розлучать, бо  жінка/чоловік не дасть згоди.

Жоден суддя не може змусити перебувати когось у шлюбі. Якщо інша сторона заперечує проти розлучення, суд може надати подружжю строк для примирення, а якщо воно так і не примириться, то шлюб розірвуть. Без варіантів.

  1. Після розлучення дружина чи чоловік повинен з’їхати з моєї квартири!

Розлучення не є підставою для виселення чи втрати права на проживання. Щоправда, тоді колишньому чи колишній можна виставити рахунок за квартиру та комунальні послуги.

  1. Після розлучення вона/він зобов’язана відмовитися від прізвища чоловіка/ дружини та повернути собі дошлюбне прізвище.

Зміна прізвища – виключне права людини, і ніхто не може змусити людину повернутися до «старого» прізвища.

  1. У всіх справах про розлучення суди надають строк для  примирення.

Суд приймає рішення про надання таких строків вивчаючи індивідуальні обставини кожної справи, це його право, а не обов’язок. Інколи, жоден строк на примирення не допоможе та є неефективним (наприклад, коли подружжя уже давно не підтримує стосунків і шлюб існує лише «на папері»), і судді це чудово розуміють.

  1. Приймаючи  рішення про розлучення суд одночасно вирішує питання про поділ майна, стягнення аліментів на дітей, визначає місце проживання дітей.

Насправді, у справі про розлучення суд приймає рішення лише про розлучення. Стосовно інших питань потрібно додатково звертатися в суд із окремими позовними заявами.

Адвокат Ольга Боднар, м. Тернопіль, тел. 38 (067) 271 7124

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео