Віра Олександрович

Головне завдання для Тернополя – втриматися у «жовтій» зоні до 1 вересня (фото)

Штаб1

Ситуація із захворюваністю на коронавірус у Тернопільській області нині є дуже напруженою. І хоча зараз більшість районів і Тернопіль – у «жовтій» зоні за рівнем небезпеки поширення COVID-19, початок навчального року у нас – під загрозою.

Медики також наголосили, що в обласному центрі останніми днями значно зросла кількість хворих на коронавірус, причому почастішали випадки складного перебігу хвороби, зокрема й у молодих людей. Ба більше, помер 36-річний чоловік без супутніх патологій.

Паничев
Паничев

Якщо така тенденція збережеться, Тернопіль і вся область уже за тиждень можуть опинитися у «помаранчевій» зоні, за рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС). Відтак доведеться посилювати карантинні обмеження, у тому числі – йтиметься про відстрочення нормального початку навчального року для загальноосвітніх шкіл. Про це йшлося на засіданні міського Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 17 серпня. Традиційно спершу там обговорили стан захворюваності на COVID-19.

– Більша частина Тернопільщини нині у «жовтій» зоні, лише у Чортківському районі – «помаранчева» зона небезпеки поширення COVID-19, – каже лікар-епідеміолог Володимир Паничев. – Але динаміка свідчить, що ситуація ускладнюється: протягом трьох останніх днів ми побили рекорд травня за кількістю виявлених хворих. 

Окрім того, фактично кожних 2 дні медики фіксують новий летальний випадок. І це – на тлі загального зростання кількості важких хворих на коронавірус.

– Левова частка хворих – люди активного віку, – додає він. – До того ж, зросла частка хворих серед дітей і людей у віці 65+. Тривожать і спалахи. Зараз ми їх маємо відразу три. Причому в одному із них дуже багато постраждалих – 64 особи відразу. Раніше ми такого не мали. Це – погана ознака.

Ситуат_центр1
Ситуат_центр1

Якщо в області рівень захворюваності нині становить 368,6 на 100 тисяч населення, то у Тернополі – аж 482,9. Згідно із новою Постановою Кабміну від 12.08.2020 р., ми отримали ще й нові критерії до окреслення загальної ситуації – базовий рівень захворюваності. Його визначають за останніх 14 днів. І він має бути нижчим за 40 на 100 тис. населення. Наразі Тернопіль має 106, тобто, якби експерти робили висновки сьогодні, то ми вже мали б бути у «помаранчевій» зоні. Цього допускати не можна, наголосив Володимир Паничев.

– Якщо ми лишаємося в «жовтій» зоні у нас є перспектива нормально розпочати навчальний рік, зберегти нежорсткі обмеження, що діють зараз, – пояснює медик. – Але якщо ми не вплинемо на динаміку, яка зараз набирає ознак погіршення, у нас є реальні ризики опинитися у зоні, коли ми не зможемо вчасно розпочати навчальний рік і будуть введені додаткові обмежувальні заходи. 

Через це Володимир Паничев впевнений: усім без винятку треба докласти максимум зусиль, щоб місто достойно пройшло 14-ти денний період «жовтої» зони. Лише тоді у переддень 1 вересня у нас не буде ускладнення ситуації.

Даньчак
Даньчак

Усім тернополянам потрібно чітко дотримуватися карантинних заходів, наголосив і начальник відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Василь Даньчак. За його словами, одужали вже 468 людей, але понад 500 хворіють. Більшість – лікується вдома, тобто амбулаторно під наглядом сімейних лікарів.

– У Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги станом на 10 годину 17 серпня перебував 71 хворий на коронавірус, – озвучує статистику медик. – Причому 68 із них – тернополяни. Дуже тривожить те, що 6 хворих перебувають на кисневій підтримці через маску, ще 6 – на кисневому концентраторі. До того ж, у нас є 21 пацієнт у лікарні – із підозрою на коронавірус. Натомість у дитячій лікарні – 12 хворих з підтвердженим COVID-19. Ще 7 пацієнтів у цьому медзакладі – із підозрою на коронавірус. Це підтверджує слова Володимира Паничева: ситуація – напружена.

Саме через це працівники лікарні швидкої допомоги вже розгорнули додаткові ліжка. Зараз там є таких – 120. За потреби, цей медзаклад повністю перепрофілюють на надання допомоги лише хворим на коронавірус. І додатково розгорнуть ліжка в госпіталі.

– Останнім часом серед хворих побільшало вірусних пневмоній, – додає Василь Даньчак. – Також показового багато людей перебувають на кисневій підтримці і кисневих концентраторах. Помолодшали і важкі стани серед молодих людей.

Він наголосив, що на апараті ШВЛ поки що у нас немає нікого, але така допомога – уже найгірший варіант для пацієнта.

Фото із трансляції засідання штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео