Теребовлянщину сколихнула трагічна новина: помер один із воїнів УПА (фото)

cdsxrf

На Теребовлянщині попрощалися з одним із воїнів УПА Прусаком Омеляном Петровичем. Він помер на 91-му році життя.

Вчора, 2 вересня, віддали шану голові Теребовлянської районної статистичної управи Братства ОУН-УПА імені подружжя Прусаків Омелян Трач, Омеляну Петровичу. Попри поважний вік, воїн УПА до останніх своїх днів вів активний спосіб життя. Жоден захід, організований з приводу святкування річниць ОУН-УПА, не обходився без його участі, повідомляють у соціальній мережі Facebook.

Редакція «Терену» висловлює щирі співчуття рідним та друзям пана Омеляна. Нехай Господь прийме його душу та подарує йому Царство Небесне. А пам'ять про нього завжди буде у наших серцях.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«306938,306939»]

Довідка. Трач Омелян Петрович народився 24 липня 1929 року в с. Сапова Теребовлянського району Тернопільської області. З 15-річного віку перебував в українському підпіллі. Арештований 27 липня 1950 року. У вересні 1950 року засуджений військовим трибуналом військ МВС Сталінської області за статтями 54-1 «а» (зрада Батьківщини), 54-10 ч. 2 (антирадянська пропаганда і агітація), 54-11 КК УРСР (участь у контрреволюційній організації) на 25 років позбавлення волі з поразкою в правах і конфіскацією майна. Відбував покарання в Іркутській області. Звільнений 20 червня 1956 року. Проживав в с. Налужжя Теребовлянського району, де займався відбудовою церкви. Останні роки проживав з внучкою в селищі Дружба.

Активний учасник національно-визвольного руху у 80-х-90-х роках минулого століття, член Теребовлянської районної станичної управи Братства воїнів ОУН-УПА ім. подружжя Прусаків, Теребовлянської районної Спілки політв'язнів і репресованих України.

Нагороджений грамотами та подяками Теребовлянської районної ради та Теребовлянської районної державної адміністрації, Тернопільської обласної ради, почесною відзнакою Тернопільської обласної ради «70-річчя створення Української Повстанської Армії» та ювілейною медаллю «75 років створення УПА».

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео