Віра Олександрович

Спроба №3: на Тернопільщині шукатимуть компроміс, аби провести вибори 25 жовтня (фото)

Сесія1

Депутати Тернопільської обласної ради повинні зібратися на нове засідання 14-ї сесії о 10 годині у вівторок, 29 вересня. Саме тоді планують ухвалити компромісний варіант рішення про зміни до кошторису на 2020 рік. 

Йтиметься, зокрема, і про розподіл коштів державної субвенції на проведення місцевих виборів, які запланували на 25 жовтня. Втім, все залежить від результатів дуже важливої наради із бюджетного питання. Вона має відбутися напередодні. Причому на цю розмову усіх зацікавлених, у тому числі й голову обласної держадміністрації (ОДА) Володимира Труша, запросив особисто голова обласної ради Віктор Овчарук.

– У понеділок, о 15:00, запрошуємо на 5-й поверх (вул. Грушевського, 8 – прим.) представників ОДА, департаменту фінансів, депутатів, зокрема тих, хто входить у бюджетну комісію, заступників, всіх охочих, а також представників ЗМІ, – каже він. – Відбудеться публічне прозоре обговорення рішення про зміни до бюджету, на яке ОДА подало судовий позов. Також чекаємо керівників комунальних підприємств, але – із дотриманням карантинних заходів.

Овчарук
Овчарук

Таке рішення прийняли на нараді представників фракцій сьогодні, 25 вересня, оскільки виникла загроза зриву 7-го засідання 14-ї сесії. Адже депутати, дійшовши до питання про внесення змін до бюджету, не були готові за нього голосувати. Аргументи, озвучені керівником обласного департаменту фінансів Степана Скибиляка нікого не переконали.

– Хотів би зробити зауваження щодо інформації про заборгованість із випрати зарплати, – каже він. – У нас є інформація із Держказначейства, що станом на 1 липня по обласному бюджету заборгованість із оплати праці складала 76 копійок. Нарахування на оплату праці – 329 грн 53 коп. Це – технічна заборгованість, яка ні на що не впливає… А виконувати незбалансований бюджет через внесені депутатами зміни ми не маємо права за законом…. 

І це при тому, що, за інформацією депутатів, лікарям Буданівської лікарні не платять із весни, а працівникам спеціалізованого закладу «Родинний затишок» у Чорткові – уже 9 місяців. Таке неспівпадіння даних спричинило негативну реакцію і сумніви у політиків.

Сесія2
Сесія2

Що цікаво, голова ОДА на засідання облради сьогодні, 25 вересня, так і не прийшов, хоча надії на це були. Тим паче, вчора в ОДА оприлюднили висновок Міністерства фінансів про бюджетні рішення облради від 6 липня і 11 серпня. Ба більше, частині депутатів телефонували і просили також не приходити на сесію. Тому вони підготували для голови ОДА особливе крісло і трибуну із написом «Зеленський-Труш: припиніть знущатися над Тернопільщиною».

– У нас є очевидна чергова спроба обласної адміністрації зірвати сесію, – каже керівник однієї із фракцій Олег Сиротюк. – Таке враження, що не мають чим зайнятися в області і державі, а зранку до вечора обдзвонювати депутатів і погрожувати, щоб вони не йшли на сесію. Ну, знаєте, з такою політикою – далеко заїдете…

Він із колегами також вимагав інформації від представників ОДА про роботу начебто відкритого садочка у с. Біла. Тим паче, що кошторис того будівництва раптом зріс на 8 млн 150 тис. грн. Незавершеною, за словами Олега Сиротюка є і новобудова на веслувальному каналі.

Сесія3
Сесія3

– Там – непочатий край роботи! Отже, обласне керівництво обмануло і президента, і громадськість, – додає депутат. – Пропоную, щоб робоча комісія відвідала ці об’єкти і зробила свій висновок. Запросити до треба і правоохоронців. 

За ініціативи Віктора Овчарука виїзд комісії запланували на понеділок, 28 вересня. Додамо, до 12 години політики працювали злагоджено, тому встигли розглянути чимало господарських питань. До того ж, ухвалили понад 10 звернень до керівництва держави і підтримали рішення про заборону грального бізнесу на території Тернопілля. Про це на «Терені» читайте згодом.

Фото з трансляції на сайті облради 

Вибір читачів за тиждень

Відео