Віра Олександрович

Труш отримав із Києва аргумент у «тяганині» з Тернопільською облрадою

Труш

У Міністерстві фінансів України підтвердили, що депутати Тернопільської обласної ради внесли зміни до бюджету краю із суттєвими порушеннями. Власне, таку думку намагалися довести у суді чиновники обласної держадміністрації (ОДА) та їхній очільник Володимир Труш.

Нагадаємо, «тяганина» у питанні розподілу бюджетних коштів на першочергові потреби між ОДА і облрадою триває ще із липня. Дійшло до судів. Ба більше, перше засідання Господарського суду у справі щодо позову Тернопільської ОДА до найвищого представницького органу краю – перенесли. Виявилося, сторона позивача не підготувала усіх необхідних документів. Тепер, перед засіданням сесії облради, яке перенесли на завтра, 25 вересня, в ОДА, очевидно, вирішили оприлюднити власний аргумент.

У новині на сайті обласної держадміністрації йдеться (цитуємо): «…Вперше за незбалансований бюджет депутати проголосували на сесії 6 липня. Зокрема, тоді не врахували 3 млн грн на доплату медичним працівникам, які борються з коронавірусом. Більш як 18 мільйонів не передбачили на співфінансування об’єктів будівництва і придбання шкільних автобусів. Також не врахували майже 2 мільйони на зарплату лікарям Тернопільського обласного фтизіопульмонологічного центру. Уже 11 серпня депутати обласної ради знову прийняли зміни до бюджету із суттєвим дефіцитом…».

На доказ своєї правоти в ОДА також опублікували коментар директора обласного департаменту фінансів Степана Скибиляка: «Доходи та видатки обласного бюджету не співпадають. На засідання комісії нас не запросили. Ми застерігали депутатів бюджетної комісії, що бюджет із «розривом» виконати неможливо». Мовляв, саме тому ОДА оскаржує в суді рішення облради від 6 липня і 11 серпня. «Ці зміни було неможливо виконати, тому ми подали позов до суду на рішення Тернопільської облради щодо змін до бюджету на 2020 рік. Є відповідний висновок департаменту фінансів, окрім того, документи знаходяться в Міністерстві фінансів», – повідомив Володимир Труш.

За його словами, спеціалісти Міністерства фінансів підтвердили, що прийняті облрадою зміни є незбалансованими. «Цей документ підтверджує, що ми мали рацію, коли відмовилися виконувати незаконні рішення Тернопільської облради», – зазначив пан Труш.

У висновку Міністерства, зацитували в ОДА, також йдеться, що «…у рішенні (ред. змінах до бюджету) не визначено доходи та фінансування місцевого бюджету за бюджетною класифікацією, відсутні додатки до рішень, у тексті не вказано загальні суми доходів та дефіциту бюджету, кошти бюджету розвитку не розділені по об’єктах, в цілому Рішення оформлено з недотриманням вимог наказу Міністерства фінансів України. Як наслідок, Департамент фінансів Тернопільської облдержадміністрації позбавлений можливості скласти збалансований розпис обласного бюджету, йдеться у роз’ясненні Мінфіну. Міністерство попереджає про неналежне виконання бюджетного законодавства та просить вжити заходів щодо усунення порушень».

Очевидно, саме із цим документом голова ОДА все-таки планує прийти на 7-ме засідання сесії облради завтра, 25 вересня.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео