Віра Олександрович

Ще дві лікарні на Тернопільщині готують до прийому хворих на COVID-19 

Ярмоленко2

У Тернопільській міській дитячій лікарні вранці сьогодні, 24 листопада, було 12 хворих із підтвердженим COVID-19: 7 дітей і 5 дорослих. Причому лише один хворий перебував на кисневій підтримці через маску, але у медзакладі лежали ще 9 людей із підозрою на коронавірус. 

Наразі 50-ти ліжок, створених у цій лікарні для таких хворих, – цілком вистачає для потреб всього Тернопілля, впевнена начальниця обласного управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко. Втім, вона зауважила, що у нашому краї зараз готують інші лікувальні бази – на випадок різкого стрибка рівня захворюваності.

– За прогнозами Міністерства охорони здоров’я, кількість хворих у нас зростатиме, – каже пані Ярмоленко. – Тому ми запропонували контрактуватися на прийом хворих із COVID-19 двом закладам: обласній дитячій лікарні і обласній психоневрологічній лікарні. Вони вже отримали «добро» від виконавця робіт. 

Відповідно, у цих медичних установах вже розпочали підготовку до прийому хворих із коронавірусом. Наразі для них готують певне фінансування, створюють спеціальні бригади фахівців, виділяють ліжка і проводять до них кисень.

– Тобто тривають підготовчі роботи, щоб у разі необхідності розгорнути у цих медзакладах ліжка для інфікованих COVID-19, – додає вона. – Наразі ж стрибка захворюваності серед дітей в області немає. Тих 50-ти ліжок, розгорнутих у міській дитячій лікарні, – цілком вистачає для потреб всього Тернопілля. В середньому там на стаціонарному лікуванні перебувають 10-15 дітей. Більшість хворих такого віку переносить коронавірус легко, а тому лікується вдома. Однак це – станом на даний момент. Ми мусимо бути готові до гіршого сценарію…

Що цікаво, головний лікар обласної дитячої лікарні Григорій Корицький ще минулого тижня стверджував, що поки що заклад не готовий надавати допомогу пацієнтам із COVID-19. Мовляв, там і кисневих точок нема, і інфекційного відділення. До того ж, в одному із відділів давно триває ремонт.

До речі, паралельно на Тернопіллі намагаються вирішити проблему із медичними кадрами, що може виникнути через різке зростання хворих на коронавірус.

Фото і відео зі сторінки Тернопільської обласної державної адміністрації у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео