Віра Олександрович

Незважаючи на сюрпризи від «Нафтогазу», тарифи на тепло у Тернополі поки що «завмерли»

Виконком

Нові тарифи на послуги теплопостачання затвердили на засіданні виконавчого комітету сьогодні, 16 грудня. Така необхідність виникла через зміни у законодавстві, запевнив міський голова Сергій Надал.

Окрім того, члени виконкому вирішили втішити тернополян зменшенням суми, яку доведеться заплатити у грудні за тепло і гарячу воду.

– Відповідно до Закону «Про житлово-комунальні послуги», змінили назви комунальних послуг: замість послуг із «централізованого опалення» і «централізованого постачання гарячої води» виконавці тепер надаватимуть послуги із «постачання теплової енергії» і «постачання гарячої води», – пояснює він. 

Також, за словами мера, у Тернополі встановили розмір тарифу на послугу із постачання теплової енергії для населення – 1 721,54 грн із ПДВ/Гкал. Наразі він не перевищує діючий тариф на послугу із централізованого опалення, тобто 1 746,82 грн із ПДВ/Гкал.

– Незважаючи на те, що держава у 3 рази підняла вартість транспортування газу для комунальних підприємств, а також зростання вартості самого блакитного палива, ми залишили тариф у межах діючого досі, – каже Сергій Надал. – Наголошую, із 1 січня ціна за транспортування для всіх, і для звичайних споживачів – також, зросте утричі! Це – шалена сума… Зберегти тариф нам вдалося лише тому, що протягом останніх років у Тернополі провели цілий ряд ремонтів, реконструкцій, встановити у котельнях нове сучасне обладнання. Тож реальне споживання електроенергії нам уже вдалося зменшити на 30%, а газу – майже на 20%. 

Виконком2
Виконком2

Скільки часу підняття тарифів вдасться стримувати, мер не знає. Все залежить від нових сюрпризів, які можна очікувати від монополіста – «Нафтогазу». Окрім того, для нарахування плати за послугу із постачання теплової енергії відтепер у Тернополі запровадять двоставковий тариф на цю послугу.

– На послугу з постачання гарячої води діятиме один тариф, окремо для споживачів, які отримують гарячу воду за допомогою центрального теплопостачання (ЦТП) – 94,27 грн із ПДВ за 1 куб. м, та окремо – для споживачів, які отримують гарячу воду за допомогою індивідуальних теплових пунктів (ІТП) – 91,72 грн з ПДВ за 1 куб. м, – уточнює мер.

Принагідно міський голова нагадав про те, що суми у платіжках за тепло, отримане у домівках у грудні, теж зменшаться. Це – ще одне зі свіжих рішень виконавчого комітету.

– У КП «Тернопільтеплокомуненерго» проведуть перерахунок нарахування плати за надані послуги із централізованого опалення і постачання гарячої води для споживачів, – зауважує він. – Наразі точну суму я назвати не можу. Тепловики спершу зроблять обрахунки і тоді стане відомо, наскільки ми зможемо зменшити оплату для тернополян. На жаль, різниця вже не буде такою значною, як раніше.

Нагадаємо, в опалювальному сезоні 2019/2020 рр. проводили перерахунок тарифу за жовтень, листопад, грудень, січень, лютий, березень, квітень, травень, червень, липень, серпень, вересень, жовтень і листопад.

– Ми розпочали реформу з енергетичного аудиту із залученням кращих європейських фахівців ще 10 років тому, – нагадує мер. – На основі аудиту впровадили чіткий план заміни застарілого обладнання. Найбільш активно втілювали такі зміни протягом останніх п’яти років. Зокрема влітку цього року провели масштабні роботи на кількох котельнях, де встановили обладнання провідних виробників таких, як WILO, Riello, Viessmann. Також Тернопіль активно залучав міжнародних донорів: Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк, оскільки роботи коштували дорого, а держава не надавала необхідних коштів. 

До слова, у перерахунку на кожну родину вжиті заходи допомагали тернополянам зекономити 400-600 грн щомісяця. Саме на таку суму довелося б сплатити більше, враховуючи, що лише за останній місяць тариф на природний газ від державного монополіста «Нафтогазу» зріс майже на 57%.

Фото із трансляції на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео