Оксана Бучко

Тернополянам показали спосіб приготування 100 корисних котлет за 8 хвилин (фото)

157072552_3721189127916172_2808403879566439878_n

Багато, корисно, швидко і гарно – так можна готувати для школярів. Як організувати цей процес та змінити культуру харчування і пиття дітей навчали освітян Тернопільщини на майстер-класах. Захід відбувся за участі представниці Асоціації громадського харчування Тетяни Скоропляс, генерального директора «S-prof» Ореста Степаняка, очільниці управління освіти і науки ТОДА Ольги Хоми у ТВПУ ресторанного сервісу і торгівлі 5 березня.

Минулого року, за словами Ореста Степаняка, харчоблоки оновили у 20 тис. школах в Україні. На це виділили субвенцію у сумі 400 млн грн. Та не усюди змінився підхід до харчування школярів.

- Непотрібно сьогодні замінювати стару плиту на нову, - зазначив Орест Степаняк. - Наше завдання – це приготувати 100 котлет за 8 хвили і не зберігати їх без охолодження довше, ніж 2 години. Важливо, не готувати та підігрівати, бо це небезпечно через ризик розвитку бактерій, а також втрату пари і вологи у продуктах. Тому технології зберігання та охолодження повинні бути збережені. Необов’язково мати обладнання у школі. Можна використовувати точки доставки з одної фабрики на кілька шкіл. Це буде і економно, і корисно.

156613391_3721188781249540_6183022816626990456_n
156613391_3721188781249540_6183022816626990456_n

Витрати на оновлене харчування формують айсберг, коли продукти – це вершина фінансування, а технології та персонал – його підводна частина. Тому фабрика кухні та кілька точок видачі на школи допоможе зменшити низ айсбергу, адже економить ресурси та оплату праці, додав Орест.

Необхідне обладнання – це овочерізки, картоплечистки, тістомісники, комбіновані пароварки, посудомийні машини. Також рекомендують встановити в коридорах школи фільтри з водою.

- Діти не захочуть їсти непривабливу їжу. Овочі, зварені у воді не будуть гарно виглядати, - продовжив Орест. - А от броколі поруч із бейбі-морквою із комбайну яскравого кольору діти з’їдять залюбки, хоча смак у них - не такий захоплюючий, як в некорисному фастфуді.

157117530_3721189404582811_5521314720428805057_n
157117530_3721189404582811_5521314720428805057_n

Разом із шеф-кухарями випробовували готування на сучасному обладнанні студенти ТВПУ ресторанного сервісу і торгівлі та керівниця закладу Марія Чашка.

- Ми раді приймати таких гостей у закладі. – зазначила керівниця закладу. – Адже саме наші студенти можуть у майбутньому готувати для школярів. І вони мають бути обізнані з усіма способами зробити це якісно, корисно, швидко і гарно. Дякуємо за такий досвід.

157090839_3721189594582792_2059009403368981457_n
157090839_3721189594582792_2059009403368981457_n

157312435_3721188991249519_2099491825728497503_n
157312435_3721188991249519_2099491825728497503_n

157312435_3721189261249492_7057850249813405174_n
157312435_3721189261249492_7057850249813405174_n

157545297_3721188881249530_2578199035176223838_n
157545297_3721188881249530_2578199035176223838_n

157832133_3721189784582773_3792741447142037039_n
157832133_3721189784582773_3792741447142037039_n

Фото, відео Олени Мудрої

Вибір читачів за тиждень

Відео