Відомий дисидент та політв’язень родом із Тернопільщини пішов у засвіти

Чорномаз_Богдан

Дисидент і політв’язень, кандидат історичних наук, доцент Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, уродженець Тернопільщини Богдан Данилович Чорномаз пішов з життя.

Впродовж тривалого часу Богдан Данилович боровся із важкою хворобою та не зміг перемогти. Сумну звістку повідомила міська голова Умані Ірина Плетньова.

73-річний Чорномаз Богдан народився у селі Стегніківці, що на Тернопільщині. А у віці 18 років переїхав жити в Умань.

1972 року, за два дні до запланованого весілля з коханою дівчиною Тетяною Литвиненко Богдана Даниловича заарештували та згодом засудили до трьох років таборів суворого режиму, які він відбув до останнього дня (реабілітований у 1991 році), пише інтернет-видання «Прочерк».

Згодом разом з дружиною створили в Умані філію Української Гельсінгської спілки. Також вони були в числі ініціаторів створення Народного руху України, Української республіканської партії. У 2005 Богдан Денисович захистив кандидатську дисертацію на тему «Національно-патріотичне підпілля Уманщини у Другій світовій війні (військово-політичний аспект)», та працював доцентом кафедри історії України Уманського державного педагогічного університету ім. П. Тичини.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео