Юля Вітюк

Онкологія і спалені тварини: тернополян закликають не палити траву (відео)

Вогонь, дим і багаторазові виїзди пожежних машин стали традиційними для нашої весни. Люди продовжують безконтрольно спалювати суху траву, бо хтось давно вирішив, що попіл — корисне добриво для землі. І ні заклики екологів, ні штрафи не можуть переконати в протилежному. А шкода чимала це шалені витрати на виїзди пожежників, забруднення ґрунтів, загибель тварин, птахів та шкідливий вплив на здоров’я людей. 

Наприклад, одна з наймасштабніших пожеж в екосистемах на Тернопільщині трапилася торік у Чистилівському орнітологічному заказнику. Тоді горіли кілька гектарів сухої трави та очерету. Тому саме на цьому місці депутати Тернопільської міської ради, представники команди Чайківського «За майбутнє» вирішили закликати мешканців не палити залишки рослинності та дотримуватись всіх засобів пожежної безпеки.

Окрім шкоди для тваринного та рослинного світу спалювання трави, сухостою, а деколи і горіння лісу дуже впливає також на людей. Люди, які страждають від різноманітних алергічних захворювань, їм важко дихати, це може призводити до розвитку різноманітних захворювань, в тому числі і раку. Тому потрібно бути дуже обережним, уважним. Під час відпочинку на природі чи під час сільськогосподарських робіт, люди дуже часто починають зловживати і нехтувати правилами пожежної безпеки, починають підпалювати чагарники, не завжди гасять вогонь після відпочинку і це дуже часто призводить до великих, масштабних пожеж, розповідає Андрій Цибульський, депутат Тернопільської міської ради (команда Чайківського «За майбутнє»).

Спалюванню сухої трави є альтернатива, якою користується весь цивілізований світ, яка не лише зменшить шкоду навколишньому середовищу, а й служитиме цінним добривом для землі. Мова йде про компостні ями, в яких утилізують органіку і вона перетворюється в гумус.

Це абсолютно не складно зробити таку компостну яму в себе на присадибній ділянці. Для цього потрібно всього лиш подбати про те, щоб вона знаходилась далі, ніж 30 метрів від якихось річок, джерел, криниць. Ми не забруднюємо таким чином атмосферу, не заважаємо людям з алергією жити, дихати вільно і робимо корисну справу для свого городу, говорить Любов Вовк, депутатка Тернопільської міської ради (команда Чайківського «За майбутнє»)

Щоб боротися з сезонними паліями, в Україні підвищили відповідальність за порушення пожежної безпеки. Проте важливо, щоб люди вчилися свідомо ставитися до природи і дбати про навколишнє середовище. Тому керівництву громад, сільським старостам варто проводити інформаційну роботу, щоб люди відмовлялися від згубної звички палити траву.

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео