Оксана Бучко

Як тернополяни могли вдало використати англійську на пробному ЗНО

C1-Advanced-Reading-and-Use-of-English-Part-3

Одною із чотирьох складових ЗНО з англійської мови є блок «Використання мови», який включає 4 тексти з 5-ма пропусками в кожному. Тернополяни, які 14 квітня склали пробний іспит, могли під час цих завдань перевірити свої лексичні та граматичні навички, що демонструють вміння правильно використовувати мовні одиниці в контексті. 

У завданнях на «Використання мови»  рекомендують спершу читати цілий текст, аби вловити його суть. Далі слід згадувати значення слів чи граматичне правило та підбирати правильний варіант. 

До прикладу, якщо мова йде про walking – прогулянку, то із запропонованих варіантів – tour, journey, travel, cruise – обираємо tour. Під час підготовки у темі Traveling студенти мали б вивчити різницю між цими словами у детальних прикладах: journey – це поїздка з пункту в пункт; travel – широкий процес подорожування; cruise – подорож по воді; тож до прогулянки найбільш підходить слово «tour».

Далі нам треба знати вираз із словом measures – заходи, міри. І їх ми приймаємо з to take. Можна згадати фільм «Сам удома», де також говорять про вживання заходів, щоправда йдеться про precautions - «заходи безпеки», але дієслово до нього не змінюємо - «to take precautions»:  

Гаррі вирішує «розвідати обстановку» в будинку Макаллістерів, щоб з'ясувати всі подробиці охорони будинку: We're checking the neighborhood to see if everyone's taking the proper precautions. - Ми обходимо сусідні будинки, щоб впевнитись, що всі вжили заходів безпеки.

111.jpg
111.jpg

Також для виконання цього блоку завдань слід було знати, що вираз «спричиняти шкоду» звучить «to do the worst thing to your body», пропускати прийом їжі – це «to skip meals». Якщо мова йде про пропозицію продуктів, то вживаємо «to offer», адже інші слова у ряді мають не таке забарвлення: «to recommend» означає «пропонувати найкращий варіант, пораду», «to propose/suggest» - ідею. Також синонімічний ряд до порушення циклу живих організмів в еко-системі «life forms» потребує слова disturbing, а не запропонованих preventing/interrupting/interfering (причину недоречності трьох останніх можна з’ясувати під час перекладу в  lingvolive.com). А вивчати сети слів тим, хто готується до здачі основної сесії можна, створюючи списки на vocabulary.com.

Також варто знати, що:

-dependent вживається з on, а «нема значення» – це «no matter», «врешті решт» – це «in the long run».

45.jpg
45.jpg

Дотримуватись певного способу життя/ розпочати виконувати нову систему чи метод – це «to adopt».

Щодо граматичних навиків, то у тест включили:

- at a time – за один раз;

- після can’t використати слід everything, не nothing, адже в англійській мові можливе тільки одне заперечення в реченні;

- після attention – moves; після psychologists – work (третя особа однини вимагає від дієслів закінчення -s); 

- присвійний відмінок до однини – це +‘s – friend’s, до стандартної множини – це friends’, а до винятків – children’s;

-якщо нагороджують кожного року, то вживаємо час Present Simple – «are awarded»;

-з роками вживаємо кількісні числівники – 1929;

-після «to hope» - інфінітив – «to take»;

-після  «to be known for» – активна форма герундія «directing»;

- прикметник до «story» – це «origin».

За матеріалами «Офіційні відеороз’яснення завдань. ЗНО з англійської мови» від ГС «Освіторія».

Про слухання та читання пробної сесії ЗНО-2021 читайте  ТУТ і ТУТ. Про останню частину тесту «Письмо» - у наступній публікації на «Терені».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео