Тамара Коблик

4 травня в історії Тернопільщини

4

Цього дня народилися:

громадський діяч, видавець, директор ТОВ «Астон» Іван Білах (1964, с. Настасів Тернопільського району);

педагог, письменник, член НСПУ, працює у місті Зборів, авторка повістей, новел, методичних розробок  Олеся Галич (справжнє ім’я та прізвище – Леся Білик; 1956, м. Осінніки Кемеровської області, нині РФ);

a835i1
a835i1

головний лікар Тернопільської комунальної міської лікарні №2, заслужений лікар України, лікар вищої категорії Віктор Кміта (1952, м. Тернопіль).

p_1822_56957767
p_1822_56957767

літераторка, авторка книг «Серце, сповнене любові» та «Запізніле каяття» Оксана Максимишин (1956, с. Голгоча Підгаєцького району).

Цей день в історії Тернопілля:

4 травня 1915 року – в боях за гору Маківка в Карпатах загинув стрілець третьої сотні другого куреня Українських Січових Стрільців, уродженець с.Зарваниця Теребовлянського району, 25-літній  Осип Конюшевський.

4 травня 1919 року - у випуску  тернопільської газети “Українські вісті” жителів міста повідомляли, що поляки зранку 2 травня намагалися наступати під Львовом, але невдало – УГА у контрнаступі відбила у них три села.

“Нехай кожний українець, мешканець нашого міста, що має 18-35 літ життя, голоситься до війська і йде виганяти ворога з рідної землі. Нехай не буде в нашім місті ні одного дезертира, ні одного зрадника народу… Рівночасно звертаємося і до Вас, старших над 35 літ життя, українців міста Тернополя. Зголошуйтеся добровільно до військової служби і творіть міліцію, щоб дати можливість вислати у бій якнайбільше молодих і здорових людей”, - закликав тернополян “Комітет трудового українського населення міста Тернополя”.

4 травня 1943 року - нацисти розстріляли кілька сотень євреїв з гетто в Тернополі.

4 травня 1993 року – зареєстровано Тернопільську організацію Української асоціації творчої інтелігенції «Світ культури».

Міжнародний день пожежних був встановлений в 1999 році в пам'ять про трагічну загибель п'ятьох пожежників у лісовій пожежі в Австралії.

Дата була обрана на честь святого Флоріана Лорхського, покровителя пожежних, пам'ять якого католицька церква відзначає 4 травня.

2 грудня 1998 року в регіоні Лінтон (штат Вікторія, Австралія) розбушувалась масштабна лісова пожежа. Місцеві пожежні викликали підмогу. Коли п'ятеро пожежних, які вирушили на допомогу, в'їхали в зону вогню, вітер раптово змінив напрям. Пожежну машину охопило полум'я, і ​​всі п'ятеро загинули.

Міжнародний день пожежних був встановлений в пам'ять про ці трагічні події. У цей день вшановують пам'ять пожежних, які загинули на службі, і демонструють свою подяку і повагу тим, хто щодня ризикує своїм життям заради порятунку інших.

Символом Міжнародного дня пожежних є червоно-синя стрічка довжиною п'ять сантиметрів і шириною один сантиметр. Два різних кольори з'єднуються в середині стрічки, червоний колір символізує вогонь, а синій - воду. Крім того, ці кольори використовують служби екстреної допомоги в багатьох країнах світу.

Міжнародний день пожежних відзначають не тільки самі пожежні, а й всі працівники служб екстреної допомоги.

У пожежній службі ми боремося разом проти одного спільного ворога - вогню

Іменини сьогодні святкують Олексій, Денис, Микола, Олександр, Федір.

Вибір читачів за тиждень

Відео