Віра Олександрович

Коли жителів Тернопільщини цікавить не лише процес, а й маневри

Волошинович_кабінет

Питань, пов’язаних із блокуванням податкових накладних/розрахунків коригування, - чимало. Платників з Тернопільщини цікавить не лише сам процес розблокування, а й маневри щодо його уникнення.

Про особливості моніторингу ризиків із ПДВ нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області розповіла начальниця управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління ДПС в області Наталія Волошинович. Найцікавіші запитання і відповіді на них для читачів «Терену» зібрали у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Дуже часто призупиняється реєстрація податкових накладних за реальними господарськими операціями. Чому це відбувається?

- Так, дійсно є такі випадки. Це зумовлене тим, що критерії ризиковості господарської операції визначає автоматизована система, яка не завжди може враховувати особливості виробничої діяльності конкретних підприємств.

До прикладу, дуже часто призупиняється реєстрація податкових накладних підприємствам, що надають послуги. Оскільки у них в структурі придбання товари, а в структурі постачання – послуги, тобто спрацьовує так званий ризик «пересорту» або підміна товарних позицій.

- Що робити, щоб усунути чинники для забезпечення нормальної господарської роботи? Адже дуже часто через блокування податкових накладних виникають проблеми у розрахунках з контрагентами…

- Для уникнення призупинення реєстрації податкових накладних Постановою Кабміну за №1165 передбачили такий механізм, як подання платником ПДВ Таблиці даних платника податку. В ньому зазначають коди УКТЗЕД товарів або ДКПП послуг, які підприємство на постійній основі придбаває/постачає, з обов’язковим долученням відповідного пояснення з посиланням на податкову та іншу звітність щодо реальності здійснення своєї господарської діяльності, забезпеченості необхідними обсягами майнових, трудових ресурсів, технологічним обладнанням тощо.

Після розгляду такої Таблиці даних платника і відсутності податкових ризиків Комісія податкового органу приймає рішення про її врахування. У подальшому реєстрацію податкових накладних щодо реалізації товарів/послуг за зазначеними у Таблиці даних кодами УКТЗЕД товарів або ДКПП послуг не призупиняють.

- Який термін прийняття рішення за Таблицею даних платника?

- Таблицю даних платника податку з поясненнями розглядає комісія регіонального рівня протягом 5-ти робочих днів після її отримання. Вона приймає рішення про врахування або неврахування таблиці даних платника податку. Його надсилають платнику податку в порядку, встановленому ст. 42 Кодексу.

До речі, у рішенні про неврахування таблиці даних платника податку в обов'язковому порядку зазначають причину такого неврахування.

- Подали Таблицю даних, але орган ДПС її не врахував. Які подальші наші дії?

- Таблицю даних платника податку можна подавати кілька разів, обмежень немає. При цьому, для її врахування Комісією податкового органу, необхідно усунути причини відмови, зазначені в попередньому рішенні.

- Через які причини Комісія приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної чи розрахунку коригування?

- Комісія ГУ ДПС приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі у разі:

- ненадання платником податку письмових пояснень стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинили в Реєстрі; - та/або ненадання платником податку копій документів, відповідно до п. 5 Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 12.12.2019 р. №520; - та/або надання платником податку копій документів, складених/оформлених із порушенням законодавства.

- Чи є календарне обмеження у поданні пояснення та копій документів для розблокування податкової накладної?

- Платник податку має право подати до контролюючого органу пояснення та копії документів протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов'язання, відображеного в податковій накладній/розрахунку коригування.

Нагадаю, письмові пояснення і копії документів платник податку подає до ДПС лише в електронній формі, за допомогою засобів електронного зв'язку з урахуванням вимог Законів «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги» і Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого в установленому порядку.

- Чи блокують реєстрацію податкових накладних с/г виробникам?

- Так, реєстрацію призупиняють, але випадків таких значно менше, ніж у попередні роки, оскільки переважна більшість с/г підприємств подали Таблиці даних платника податку, які Комісія ГУ ДПС врахувала.

У поточному році в структурі розглянутих повідомлень для розблокування податкових накладних на с/г підприємства припадає близько 20%. Це при тому, що значна кількість повідомлень подана до накладних попереднього року. Наразі блокують реєстрацію податкових накладних дрібним с/г товаровиробникам - із площею с/г угідь до 200 га, оскільки щодо них не спрацьовує критерій позитивної податкової історії (має бути не менш як 200 га – прим.).

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео