Віра Олександрович

На Тернопільщині 1 червня вперше зафіксували показники, що відповідають «зеленій» зоні карантину (фото)

Штаб

«Повна стабільність і легке благополуччя» саме так означила нинішню ситуацію із COVID-19 на Тернопільщині головна санітарна лікарка краю Оксана Чайчук.

Вона разом із начальницею департаменту охорони здоров'я Ольгою Ярмоленко сьогодні, 1 червня, звітувала під час екстреного засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС). Відбулася така нарада в обласній держадміністрації. Учасники цього зібрання вперше за тривалий час почули обнадійливу інформацію.

Чайчук
Чайчук

Ми бачимо зниження за всіма показниками. Зокрема, за рівнями захворюваності і летальності, – каже в. о. керівника ДУ «Тернопільського ОЛЦ МОЗ України» Оксана Чайчук. – Нагадаю, пік захворювання ми зафіксували 7 квітня, коли було зареєстровано 795 нових випадків. Також на початку квітня зареєстрували і найвищу летальність упродовж доби – 21 випадок. Зараз медики констатують 1-3 випадки щодоби. Тобто наразі маємо повну стабільність і навіть легке благополуччя.

Також, за її словами, саме сьогодні, 1 червня, – перший день, коли показник рівня захворюваності на коронавірус у Тернопільській області відповідає «зеленій» зоні карантину. Адже ми наразі маємо менш як 5 випадків на 100 тисяч населення. Через це Оксана Чайчук навіть запропонувала відмінити деякі додаткові карантинні обмеження, що досі діяли на Тернопіллі.

Ярмоленко
Ярмоленко

Ситуація із коронавірусом в Тернопільській області дійсно стабілізувалася. Впевнена у цьому і Ольга Ярмоленко. Надихнули її на оптимізм і показники рівня вакцинації.

– У лікувальних закладах області зараз перебувають лише 224 пацієнти із коронавірусом, – каже вона. – Причому 114 хворих – на кисневій підтримці, 8 – на апаратах ШВЛ. Усього в області на амбулаторному лікуванні – 2600 хворих. Додаткові ліжка у медичних закладах досі розгорнуті, але ми очікуємо розпорядження керівника робіт державного значення про зменшення кількості лікарень, які будуть надавати допомогу хворим на коронавірус.

За її словами, на Тернопіллі таких лікарень залишать не більш як 9. Тобто медичним закладам варто готуватися до змін і повернення до звичного графіку роботи: планових операцій, типових госпіталізацій тощо.

Отже, враховуючи показники захворювання на COVID-19 експерти прийняли рішення пом'якшити деякі карантинні обмеження, що відповідають «жовтому» рівню епіднебезпеки. Зокрема, на Тернопіллі відновлять партнерські пологи в закладах охорони здоров'я області, а також профілактичні медичні огляди. Окрім того, закладам громадського харчування вже можна буде працювати до 24 години.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео