Орест Сарматський

Бджолярі прогнозують хороший врожай меду у 2021 році (Агроновини)

Honey

Попри несприятливу весну, бджолярі прогнозують хороший врожай меду у 2021 році.

Про це Kurkul.com розповів Валерій Курейко, бджоляр та співвласник Бджоло Садиби «Знатний Мед».

- Цього року буде добре квітнути акація і липа. Тепла погода з короткочасними дощами сприятиме хорошому виділенню нектару, — відзначив Валерій Курейко.

За його словами також збільшились площі посівних медоносних культур.

- Через попит на соняшникову олію, посіви соняшника у 2021 р. можуть досягнути рекордних 7 млн га. Гречки теж посіяли більше, ніж минулого року (150 тис. га) — через скорочення імпорту із сусідніх країн та в результаті державної підтримки аграріїв по цій культурі. Тому можна зібрати хороший врожай меду, головне, щоб була достатня кількість бджолосімей, а самі сім'ї були достатньо сильними на момент головного медозбору, — додав бджоляр.

Проте, за його словами, пасічники знову змушені були підгодовувати бджіл.

- Весна поточного року виявилась ненабагато кращою, ніж торік: холодний квітень та прохолодний травень із частими дощами. В таких умовах бджолині сім'ї розвиваються повільно, а пасічники знову були вимушені підгодовувати бджіл, — розповів Валерій Курейко.

Але, попри несприятливу весну, у минулому 2020 р. Україна експортувала рекордний обсяг меду — понад 81 тис. т. А загальний обсяг виробництва меду,  на думку експерта, склав понад 150 тис. т.

Джерело: kurkul.com

   

Україна втричі зменшила експорт горіхів

Попри те, що протягом останніх років Україна змогла наростити експорт горіхів, минулого року було зафіксовано падіння на 29%, що у грошовому вираженні склало $98,1 млн.

Про це інформує zi.ua.

Також знизилося виробництво цього виду продукції — на 10%. Причиною аграрії називають невдалий урожай і зменшення посадкових площ.

- Але на зниження експорту впливає і загальний світовий тренд. У глобальній торгівлі попит на горіхи знизився на чверть (на чищені волоські горіхи — на 5%), — йдеться у повідомленні.

Проте, навіть при таких показниках наша країна змогла зайняти 4 місце у світі з продажу волоських горіхів без шкарлупи.

Основними замовниками України є споживачі таких країн:

* Франції — 14% (на $13,3 млн);

* Туреччини — 11% (на $10,5 млн);

* Греції — 10% (на $9,5 млн);

* Азербайджану — 6% (на $6,3 млн);

* Нідерландів — 5% (на $5,2 млн).

Джерело: kurkul.com

Вибір читачів за тиждень

Відео