Орест Сарматський

В Україні продовжує дорожчати цукор попри врегулювання цін (Агроновини)

1201 (Copy)

В Україні продовжує дорожчати цукор. З кожним місяцем його ціна невпинно зростає. 

Зокрема в порівнянні з квітнем 2020 р. його вартість збільшилася на 10,49 грн/кг.

Про це інформує biz.today.ua.

У квітні цього року його роздрібна ціна склала в середньому 25,63 грн/кг. А в березні в роздріб він коштував 24,38 грн/кг. При цьому в квітні 2020 р. за 1 кг цукру просили 15,14 грн.

Для стабілізування цін на цукор уряд збільшив квоту на імпорт цукру, дозволивши імпортерам завезти в Україну понад 40 тис. т готового продукту. Така кількість цукру була ввезена в Україну з січня по квітень 2021 р. Минулого року цукор теж ввозили в Україну, але при цьому величина імпорту за січень-квітень 2020 р. склала лише 577 т.

Водночас в уряді є підстави вважати, що зростання ціни на цукор обумовлено не тільки об'єктивними економічними причинами, а почасти є наслідком монопольної змови групи компаній «Астарта» і ТОВ «Радехівський цукор» (Львівська обл.).

 

Українське молоко може стати лідером на світовому ринку

Україна може стати лідером світового ринку молока, адже воно відзначається високою якістю, великими обсягами та стабільними поставками.

Про це повідомили в пресслужбі Асоціації виробників молока.

Окрім того, Україна має більш вигідне логістичне розташування у порівнянні з конкурентами, головними з яких є Німеччина, США та Нова Зеландія.

Разом з тим, в Україні немає логістичного ланцюжка, який би міг конкурувати на глобальному ринку.

- Згідно з оцінками міжнародних експертів, для переробника, який би хотів вигідно експортувати свою продукцію, економічно-доцільним є мати один сучасний завод з потужністю переробки щонайменше 500 тисяч тонн молока на рік. І такого заводу в Україні поки що не існує. А для виробництва цих 500 тисяч тонн молока необхідно, якщо брати за базис американську модель великих ферм, 5 сучасних молочних ферм по 10 тисяч корів кожна з продуктивністю 10 тонн молока на корову в рік, — пояснили експерти.

Джерело: kurkul.com

Вибір читачів за тиждень

Відео