Віра Олександрович

«Вашу картку заблокували»: аферисти на Тернопільщині легко заробили майже 25 тисяч

Аферисти

Майже 25 тис. грн викрали телефонні аферисти з електронних гаманців жителів Тернопільщини. Діяли пройдисвіти за звичною схемою.

Про це у Відділі комунікації поліції повідомили вчора, 23 червня. Виявилося, упродовж доби працівники територіальних підрозділів поліції задокументували 2 факти шахрайства. Потерпілі повірили додзвонювачам, які представилися співробітниками банку і врешті - втратили гроші.

- Аферисти діяли за звичною схемою, - кажуть у поліції. - Вони телефонували до потенційних жертв і повідомляли про технічні проблеми в операційних системах банківських установ. У ході розмови пройдисвіти дізнавалися у власників рахунків персональні дані та зміст смс-повідомлення, яке надходило їм на мобільні телефони. Громадяни розуміли, що стали жертвами невідомих, коли перевіряли картковий баланс. Одна жінка втратила 11 600 грн, а чоловік – 13 тисяч.

Відомості про ці події працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань, відповідно до ст. 190 Кримінального кодексу України – «шахрайство». Принагідно правоохоронці вкотре наголосили, що ніколи, ні за яких обставин, не треба повідомляти особисті дані невідомим. 

- Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців, - кажуть у поліції. – Тому ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо хтось дзвонить і уточнює такі дані, знайте: це - спроба шахрайства.

Окрім того, варто суворо дотримуватися правил користування карткою, не передавати ніякої інформації третім особам. Якщо до вас подзвонили і представилися співробітником банку із невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку і зателефонуйте на «гарячу» лінію фінустанови. Всі дзвінки, що надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео