Оксана Бучко

Як тернополянам допомогти дітям стати впевненими

77

Почуватись впевнено можуть допомогти тернополяни своїм дітям. Три базові поради – це дозвіл на ризик, участь у корисних речах та спонукання довершувати справи до кінця. Нетипові поради для батьків, які хочуть, щоб їхні діти почувалися більш впевненими в собі, рекомендують використовувати у вихованні на основі статті видання Today’s Parent, пише освітня платформа «Школа-Інфо». Найперше, для того, щоб дітям набути впевненість, слід мати можливість ризикувати, робити вибір і розв’язувати проблеми.

- Запорука впевненості в собі - відчуття дитиною власної компетентності. Для того, щоб навчити сина або доньку самостійності, батьки мають зменшити активну присутність у їхньому житті та дозволити дитині ризикувати, робити вибір і розв’язувати проблеми.

Батьки також повинні слідкувати, до чого дитина проявляє інтерес, а далі спонукати її довести цю справу до кінця.

- Це надійний спосіб підвищити віру дітей у власні сили - спонукати їх виконувати завдання, до яких вони виявляють інтерес, а потім переконатися, що діти довели це до фінальної крапки. Завершена справа дає справжнє відчуття успіху.

Окрім того, діти повинні розуміти користь виконуваної ними справи і те, що цю працю цінують.

- Дитині слід дозволяти допомагати готувати їжу або накривати на стіл: розбита тарілка - дрібниці у порівнянні з внеском у формування здорової самооцінки.

Проте, непотрібно похвалу робити надмірною, це знижує планку досягнень.

- Одна з героїнь книги, багатодітна мама Саманта Маклауд каже, що можливі дві реакції на занадто щедрі компліменти. Одні діти починають дерти носа. Вони вчаться не довіряти власним інстинктам, не розвивають критичність, оскільки довіряють батькам, а не власній оцінці своїх спроб. А доросле життя для дитини із завищеною самооцінкою обернеться важкими переживаннями, коли інші не хвалитимуть її так, як вона звикла. Скажімо, якщо мама надто радіє намальованому «головоногу», у художній школі його сприймуть не як шедевр, а як неякісну роботу. Другий варіант: дитина розуміє, що щось не так, намагається виправдати такі аванси - прагне бути ідеальною. Це нереально, тож веде до розчарувань та комплексів. До того ж надмірна похвала підриває віру у зворотний зв’язок. Хлопчик чи дівчинка відчуває, що правди про свою роботу так і не дізнається.

Під час невдач батькам непотрібно жаліти дитину і відмежовувати її від нових випробувань. Що варто зробити у такій ситуації – це підтримати рішення продовжити робити нові спроби. Шлях від невдач веде саме до успіху, важливо не зупинитись і продовжити ним рухатись. Також варто коригувати цілі дитини. Якщо не вдається щось зробити, слід повернути її на нижчий рівень – не для того, щоб там залишити, а щоб якраз дістатись до вищого. А це неможливо зробити без проходження пропущеного. Можна провести аналогію із грою, коли після поразки вертаєшся на нижчий рівень. У той же час усі свідчення перемоги дитини потрібно зберігати і нагадувати про досягнене, як мотивацію безперервного руху вперед. Про те, як батькам позбутись шкідників сприйняття дітей читайте на «Терені» ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео