Оксана Бучко

Учениця з Тернопільщини стала президентським стипендіатом

219601065_218143626875058_2075839849788012556_n

Успіхам випускниці зі школи Тернопільщини (Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 імені Івана Франка) Софії Горпинюк радіє вся шкільна сім’я. Вона стала президентським стипендіатом. Завдячує цьому випускниця наставництву та підтримці наукового керівника, чудового педагога Наталії Стасюк. 

Про шлях до успіху Софії пишуть у групі школи.

- 3 роки поспіль - переможець ІІ етапу (обласного)  та призер ІІІ етапу Усеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт слухачів Малої академії наук України. 

Учениця захищала наукові роботи у секції «Фольклористика», досліджувала рушник у весільних обрядах переселенців із Закерзоння, весільні пісні. Цьогоріч учениця здобула ІІ місце у Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких проєктів МАН України. Дослідницький проєкт присвятила вивченню віватів як оригінального явища весільної пісенності переселенців, депортованих із Закерзоння, а саме: Лемківщини, Любачівщини, Надсяння та Холмщини. При написанні праці Софія опиралася на спогади своєї бабусі та прабабусі, які є переселенцями із польської частини Любачівщини, на архівні та друковані матеріали. Результатом роботи стала збірка віватів, куди увійшли зібрані Софією на Збаражчині під час фольклорної експедиції записи віватів від переселенців із Закерзоння та їх нащадків. Учениця має сподівання, що цей жанр весільного пісенного фольклору не зникне, щоразу нові вівати лунатимуть на сучасних весіллях, бо ці пісні створені від усієї щедрості таланту й любові до життя, пісні, що вказують не лише на поетичні та пісенні вміння українців, а й на неабияке почуття гумору.

- 2 роки поспіль - переможець Міжнародного конкурсу з українознавства, учасник Всеукраїнських краєзнавчо-етнологічних конференцій. 

Софія усім серцем вболіває за збереження звичаїв та традицій українців, бо вважає, що це безцінне надбання нашої нації, тож слід пишатися  цим Божим даром нашого талановитого народу.

- 2 роки поспіль Горпинюк Софія одержувала відзнаку «Гордість Тернопілля».

- Софія – активний учасник учнівського самоврядування, Школи лідерства та відповідальності, волотерського проєкту «БУР», експрезидент учнівського парламенту «МІСТ» Збаразької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 імені Івана Франка, до Дня молоді нагороджена грамотою Тернопільської обласної державної адміністрації за активну громадянську позицію, вірність ідеалам молодих українців, вагомий особистий внесок у розвиток державотворчих процесів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео