Юля Вітюк

Рідкісні рослини, гарні краєвиди, багато локацій для фото - у Кременецькому ботанічному саду (відео)

1

Не знаєш куди поїхати в Тернопільській області, щоб цікаво провести довкілля та повернутись з гарними фото? Тоді завітай у красиве, старовинне містечко Кременець. Воно розташоване на однойменних горах — Кременецьких та є туристичним, адже містить багато цікавих локацій.

Однією з таких є Кременецький ботанічний сад, в якому зібрана велика кількість рідкісних, оригінальних та унікальних видів рослин і квітів. Директорка ботанічного саду Антоніна Ліснічук розповідає, історія саду давня.

- Історія ботанічного саду дуже давня, він був створений ще в 1754 році, як аптечний сад Єзуїтського колегіуму, а в 1805 році став ботанічним садом Волинської гімназії. а відновив свою діяльність, як наукова установа в 2001 році в підпорядкуванні технології і ресурсів. Тоді і розпочалось відновлення ботанічного саду, колективних ділянок. Територія зараз складає 200 гектарів, площа велика і своєрідна, бо в нас перепади висот. Гарні панорами відкриваються з території саду на місто, мале Полісся, Кременецькі гори, є багато оглядових майданчиків, — розповідає директорка ботанічного саду Антоніна Ліснічук.

Кременецький ботанічний сад є одним із найстаріших ботанічних садів України. У ньому можна ознайомитися із різноманіттям видового складу рослин та ландшафтними композиціями, адже на території саду діють 5 екологічних маршрутів, які охоплюють майже всю його територію.

Мета ботанічного саду — збереження, вивчення, акліматизація та господарське використання рідкісних і типових видів флори. Це місце не тільки для любителів ботаніки, а й поціновувачів фото з природою, адже гарних дерев, кущів та квітів тут вдосталь.

- Ми приваблюємо туристів і гарними краєвидами і різними експозиціями. Особливо гарний сад, коли цвітуть магнолії, азалія понтійська (рододендрон жовтий), цікавим є «Сад ароматів», в якому багато рослин, які містять ароматичні масла. Зараз починають цвісти жоржини, гладіолуси, пізніше естафету переймуть осінні види рослин,— розповідає пані Антоніна.

Особливий ботанічний сад тим, що містить близько 150 видів рідкісних рослин. Серед них: каштан їстівний, сосна канадська, азалія понтійська, араукарія, бук червонолистий, гінкго дволопатеве, шовковиця біла, інжир, ясен білоцвітий, тюльпанове дерево.

- В нас дуже багато рідкісних рослин, зокрема і природні флори, які занесені до Червоної книги України,— розповідає Антоніна Миколаївна. Є рослини, які завезені з різних регіонів, інших флористичних областей, рослини екзоти, батьківщина яких на інших континентах, славнозвісні туї різні, магнолії. Також на територію саду встановлене погруддя першому директору Кременецького ботанічного саду, ботаніку, природодосліднику Віллібальду Бессеру. Поклали його в 2007 році, коли святкували 200-річчя ботанічного саду встановили, коли святкували 200-річчя ботанічного саду в 2007 року.

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео