Корисно знати: як тернополянам вберегтися від бджолиних укусів?

234

Серпень уже на носі, а це значить лиш одне: наприкінці серпня-початку вересня оси та бджоли особливо агресивні і від їх нападу не застрахований ніхто. А чи справді їх укуси такі небезпечні? Та чи можемо ми запобігти нападу цих жалючих комах? Про це сьогодні буде мова.

Важливо розуміти, що оса та бджола – різні комахи

Оси та бджоли схожі за зовнішніми ознаками: дзижчать, однакові в розмірах і за кольором, а головне – боляче жалять. І все ж, варто зрозуміти, що це різні комахи. Навіть жалять вони по-різному. Саме тому варто вміти їх розрізняти, щоб максимально убезпечити себе перед виїздом на природу і в разі чогось знати як себе повести у тому чи іншому випадку.

Чим відрізняються комахи

Забарвлення бджоли (Anthophila) і оси (Vespidae) хоч схоже, але відрізняється. У бджоли колір приглушений, а на черевці чергуються чорні і медово-жовті смуги. Оса яскравіша. Яскраво-жовті смуги на тулубі у неї чергуються з насичено чорними. Яскравий контрастний забарвлення обох комах попереджає про можливу небезпеку.

Тулуб бджоли здається розмитим через ворсинки. Така мохнатість сприяє кращому запиленню. За допомогою ворсинок бджола може набрати більше квіткового пилку і опиляти нею іншу квітку. Черевце – округло-овальне. Тіло оси подовжене і гладке, а контури чіткіші. Тулуб ділиться на дві нерівні частини вузькою перемичкою гострої форми між черевцем і грудьми.

Бджіл можна зустріти найчастіше біля квітів – деревних або декоративних, біля квітучих городніх культур, а також поряд з водою (в селах біля ємностях з водою або водопровідних кранів). Оси найчастіше в’ються біля солодких стиглих плодів на фруктових деревах, а також навколо гнилих овочів і будь-яких продуктів на вулиці. Подібно мухам, вони в’ються біля сирого м’яса, риби, і навіть біля зіпсованих харчових відходів.

Оси агресивніші. Бджоли жалять лише у тому випадку, коли потенційний «ворог» наближається до вулика або якщо вони відчувають загрозу для власного життя. Оси можуть вжалити в будь-який момент, навіть без явної загрози для себе.

Бджола жалить лише раз, і після укусу жало залишається в місці укусу. Оса може жалити кілька разів, адже не залишає своє жало.

Жало бджоли має щербини, які дозволяють йому залишатися в шкірі після укусу. Бджола, яка залишила жало в тілі «ворога», гине. Жало оси не має щербин, але викликає більш виражений біль, а якщо цих комах спровокувати, вони можуть вжалити декілька разів поспіль.

Можлива небезпека

Після нападу бджола або оса виділяє 0,2-0,3 мг отрути. На місці укусу видно ранку, іноді з жалом. Навколо з’являється почервоніння, набряклість.

Небезпечні укуси значної кількості (500-1000) бджіл, коли в організм людини вводиться смертельна для нього доза в 0,2 г бджолиної отрути.

При підвищеній чутливості до бджолиної отрути навіть один або декілька укусів можуть викликати важку алергічну реакцію.

Особливо небезпечно, якщо бджола чи оса вжалила вас в порожнину рота. У цих випадках смерть може настати дуже швидко не від загальної інтоксикації, а від набряку гортані і задухи.

Ще страшніше укус бджоли в язик – він може сильно спухнути і перекрити дихання. У таких випадках треба негайно звертатися за допомогою медиків.

Небезпечними можуть бути і множинні укуси бджіл, наприклад, якщо ви опинилися на пасіці або наткнулися на бджолиний рій.

Як відрізнити укус оси від бджолиного укусу?

У деяких людей сильну реакцію викликає навіть укус комара, не говорячи вже про укус бджоли чи оси. У таких випадках варто знати симптоми укусу цих жалючих комах, щоб вжити потрібних заходів.

Укус таких комах спричиняє:

- різкий пекучий біль;

- набряк у місці укусу;

- почервоніння у місці, де вжалила оса чи бджола (інколи чітко видно білу крапку в центрі укусу).

Для більшості людей на цьому все і закінчується. За декілька годин неприємні відчуття проходять. Проте у деяких постраждалих може виникнути алергічна реакція, яка може привести до летальних наслідків. Тому потрібно звертати увагу та наявність таких симптомів, як:

– свербіж та висипка по всьому тілу;

– нудота і блювота;

– утруднене дихання;

– запаморочення або втрата свідомості;

– набряк у місці укусу дуже сильний і швидко прогресуючий.

У такому випадку слід одразу звернутися до лікаря та виконати дії першої допомоги.

Що треба робити при укусі бджоли чи оси?

Якщо ж вас все-таки вкусила бджола або оса, то перша допомога має бути такою:

-  якщо жало залишилося на місці укусу, видалити його (залишають лише бджоли);

- не подразнювати розчісуванням, тертям уражену ділянку, оскільки це сприяє поширенню отрути в сусідні тканини і підвищує ризик занесення інфекції;

- промити місце укусу водою з милом – так ви видалите залишки отрути з шкіри;

- на 10 хвилин прикладіть холод (зменшиться набряк);

- нанесіть протиалергічну мазь. Якщо її немає в наявності, то слід нанести на місце укусу кашку, приготовлену з простої харчової соди і води. Можна змочити ватку в розчині харчової соди і прикласти до місця укусу, щоб зменшити свербіж (краще прив’язати на 1-2 год.).

До речі, також можна використовувати мазі з антигістамінним ефектом, вони допоможуть зняти симптоми.

Крім того, якщо припухлість в місці укусу дуже виражена, зона почервоніння більша 10 см, відзначається виражений свербіж, прийміть протиалергічний засіб загальної дії. Але якщо зберігається виражений свербіж, наростає набряк і збільшується діаметр почервоніння, слід негайно звернутися до лікаря.

Як запобігти укусам?

- Не панікуйте! Не треба у жодному разі розмахувати руками і робити інших різких рухів. Часто буває, що оса чи бджола кружляє біля людини. У цей момент важливо не розмахувати різко руками – комаха може сприйняти це як агресію в свою адресу і почне захищатися.

- Прибуваючи на природі, особливо в місцевості, де багато квітів, не ходіть босоніж. У траві та піску можуть виявитися жалкі комахи.

- Будьте обережними при вживанні їжі на відкритому повітрі. Солодкі продукти і напої приваблюють бджіл та ос. Перед тим, як випити солодку газовану воду, переконайтеся, що там немає бджіл або ос.

- Намагайтеся не носити занадто яскравий одяг і не користуватися декоративною косметикою, особливо солодкими парфумами туалетною водою з квітковими ароматами, щоб не привертати зайвий раз увагу комах.

- Тримайте вікна вашого автомобіля закритими. Якщо у вашу машину залетіла бджола або оса, зупиніться і відкрийте всі вікна, комаха вилетить сама.

- Якщо ж у вас на території приватного будинку є комахи, то в закутках саду можна розвісити пляшки з солодкою водою – оси та бджоли туди забираються і тонуть. Так ви зможете істотно зменшити їх кількість.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео