Орест Сарматський

Тернопільщина серед лідерів на ринку землі

1201 (Copy)

Напередодні виповнилося 30 днів старту ринку землі — основній події земельної реформи.

Як зазначає Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко, серед лідерів на ринку землі – Тернопільщина.

- За 30 днів від старту ринку землі укладено понад 2900 угод. Тобто, лише 1 із 2 000 власників землі розпорядилися нею: продав чи подарував. Загальна площа проданих ділянок, щодо яких зареєстровано правочини, склала 5324 га, а сума угод = 210 млн гривень. Тобто, за перший місяць ринку землі середня ціна за український гектар складає 40 тисяч гривень. Наразі найбільше землі придбали у Полтавській, Тернопільській та Кіровоградській областях. Але географія продажів — по всій країні!, — каже Роман Лещенко.

За його словами, дедалі більше нотаріусів освоюють всі інструменти, необхідні для реєстрації угод, і дедалі більше аграріїв пересвідчуються у дієвості ринку.

- Час популізму на темі землі минув. Дуже скоро громадяни дізнаються, хто начебто боровся за права народу, а насправді паразитував на тіньовому ринку землі. Прозорість ринку й доступність даних для всіх лише підвищать його ефективність. 40 тис. за гектар — це наша стартова лінія! Ми з вами перейшли на новий етап ставлення до землі! Земля — це захищена, вільна власність, вартість якої зростає, —наголошує міністр.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео