Юля Вітюк

10 фільмів про боротьбу українського народу (відео)

По цих кінострічках можна вчити історію України

Минув місяць з початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну. Це місяць незламності українського народу та боротьби за волю. І поки наші захисники боронять нас, ми маємо вивчати свою історію та відстоювати власну культуру. 

В останні роки вийшло багато українських кінострічок, сценарії яких базуються на історичних подіях. Тому Терен пропонує добірку з 10 фільмів, які показують найдраматичніші сторінки нашого минулого.

Червоний

Події картини «Червоний» розгортаються у 1947 році в ГУЛАГу. В радянську колонію суворого режиму потрапляє двоє українців. Один із них – воїн УПА Данило Червоний, а інший – радянський льотчик з Чернігова Віктор Гуров. Його літак збили над позиціями ворога, через що пілот потрапив у полон і його звинуватили у дезертирстві.

Гуров ставиться до Сталіна, як до героя і вважає, що воєнний суд просто помилився. Разом із ним строк відбуває Червоний, що завзято боровся проти комуністичного режиму. Обидва герої мусять пройти крізь пекло і нелюдські умови каторги, переслідування кримінальних ватажків, підлість, зраду і відчай. З часом Данило знаходить у собі сили протистояти тюремному режиму і організувати повстання.

В основу сюжету стрічки покладено однойменний роман Андрія Кокотюхи.

Картину відзначили премією Української кіноакадемії «Золота дзига» в номінації «Краща робота художника з костюмів».

Століття Якова

Мінісеріал за однойменним романом українського письменника Володимира Лиса.

В основі сюжету – історія України очима волинського селянина-довгожителя Якова Меха. Він народився ще за часів Російської імперії, а старість зустрів у сучасній незалежній Україні. У його долі – війни, полон і втрата близьких та велика любов.

Події серіалу відбуваються на Заході, де раніше панували поляки. Сюжет несе в собі дві паралельні лінії – перша, молоді роки Якова. І друга – сьогодення. Історичний серіал змушує замислитися про багато речей, зробити переоцінку пріоритетів, почати цінувати життя. Телесеріал вражає своєю пізнавальністю, вдумливістю і епічністю.

Поводир

Дія історичної драми режисера і сценариста Олеся Саніна розгортається під час Голодомору на початку 1930-х років.

Американський інженер Майкл Шемрок разом із сином приїздить до Харкова допомагати будувати соціалізм. Тут він закохується в актрису Ольгу Левицьку, на яку давно накинув оком впливовий співробітник НКВС. За трагічних обставин американець гине, а його сина рятує від переслідувачів сліпий кобзар. Не маючи інших шансів вижити на чужині, хлопець стає поводирем. Їхня подорож, сповнена небезпечних пригод, відбувається на тлі найдраматичніших сторінок української історії та руйнування людських доль.

Таємний щоденник Симона Петлюри

Історично-біографічний фільм режисера Олеся Янчука за сценарієм Михайла Шаєвича.

Сюжет стрічки охоплює період життя Симона Петлюри, головного отамана військ Української Народної Республіки і лідера Директорії УНР, коли той перебував в еміграції у Парижі, до того дня, коли Петлюру вбив Самуїл Шварцбард. Історія розповідає не лише про план знищення Петлюри, а й про останні дні його життя.

Драматургічний прийом написання Петлюрою переносить глядачів із Парижа в Україну, до подій та дійових осіб того короткого періоду УНР, коли Україна здобула, та не змогла втримати незалежність.

Ціна правди

Екранізація книги американської письменниці Андреа Халупи про Голодомор 1932-1933 років в Україні. Вона ж виступила сценаристкою фільму режисерки Аґнєшки Голланд.

Фільм «Ціна правди» розповідає історію британського журналіста Ґарета Джонса, який у 1933 році вирушив до Радянського Союзу та на власні очі побачив злочини сталінського режиму та Голодомор в Україні. Переховуючись від спецслужб СРСР, крок за кроком він розкриває правду про трагедію українського народу: голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії.

Британське видання The Guardian включило стрічку «Ціна правди» (Mr Jones) у кращі фільми 2019 року.

Захар Беркут

Американсько-український художній фільм режисерів Ахтема Сеітаблаєва та Джона Вінна, екранізація однойменної історичної повісті «Захар Беркут» Івана Франка.

1241 рік. Монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Дійшовши до високих Карпатських гір, військо зупиняється біля підніжжя. Однак вночі кілька місцевих мисливців брати Беркути потайки пробираються в табір та звільняють полонених. Несамовитий від люті хан вирішує йти навпростець, щоб помститися і знищити карпатські поселення.

Чорний ворон

Фільм Тараса Ткаченко, знятий за романом Василя Шкляра «Залишенець. Чорний ворон».

Події фільму розгортаються у 1922 році. Колишній офіцер армії УНР Іван (на прізвисько Ворон) приїздить разом із вагітною дружиною до батька на хутір неподалік містечка Кам’янка. Вони сподіваються почати нове життя, отримати документи, адаптуватися до нової влади. Але вже на вокзалі стають свідками розвантаження панцерника і свіженького полку ГПУ на чолі з чекістом Євдокімовим, який прибув на придушення холодноярців.

Іван дуже швидко розуміє, що в серці Холодноярської республіки втекти від війни не вдасться. Невдовзі Євдокімов арештовує пов’язаного з повстанцями Іванового батька, а його самого пробує завербувати і змусити втертися в довіру до повстанців.

Крути 1918

Повнометражний історичний фільм режисера Олексія Шапарєва за сценарієм Костянтина Коновалова.

В основі сюжету – бій на залізничній станції Крути, який стався в кінці січня 1918 року. На тлі доленосних подій в країні двоє братів Андрій і Олекса Савицькі закохуються у прекрасну Софію. Більшовики підступають до Києва, місто наповнене «червоними» агентами. Уряд УНР кидає на боротьбу з ворогом усі боєздатні частини армії, включно з юнкерами і студентами. Чотири сотні юнаків, серед яких Андрій і Олекса, стають проти 4-тисячного добре озброєного війська.

Кіборги. Герої не вмирають

Повнометражний художній фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва за сценарієм Наталки Ворожбит.

Сюжет стрічки заснований на реальних героїчних подіях і присвячений «кіборгам» – українським військовим, які брали участь в боях за Донецький аеропорт.

Історія розгортається протягом двотижневого чергування в аеропорту одного батальйону у 2014. Добровольча група вперше приїздить до гарячої точки, яку вже чотири місяці обороняють наші військові, та віч-на-віч стикаються зі страшним обличчям війни. Захищати її стають не лише професійні військові, а й добровольчі корпуси. Це зіткнення – безумовний виклик для всього свiту – стало початком формування нової самоідентифікації Громадян України.

Під час та після трагічного історичного моменту виник силует Нової Країни, яка шанує свою державність; під час нього люди почали створювати Міф про Нових Героїв – безстрашних, готових здійснити неймовірне заради близьких, рідних і України.

Донбас

Тринадцять коротких сюжетів, заснованих на документальних матеріалах, показують панораму життя на окупованих територіях сходу України, коли розпадаються інститути влади, сімейні та професійні зв’язки, коли речі перестають називатися своїми іменами.

Кілька героїв пов’язують епізоди між собою і передають одне одному, немов естафетну паличку, увагу глядачів. «Зелені чоловічки» не можуть пригадати назви свого «рідного містечка, тут поруч». Німецького журналіста на блокпосту зустрічають криком «фашиста зловили!». Тут святкують весілля та влаштовують вуличні розправи, експропріюють на благо «республік» машини та гроші, живуть у підвалах, рятуючись від обстрілів.

Це далеко не всі українські фільми, які базуються на історичних подіях. Список можуть поповнити і такі фільми, як: «Чужа молитва», «Залізна сотня», «Тарас. повернення», «Зрадник», «Антон і червона химера», «Черкаси», «Червоний», «Заборонений» та багато інших.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео