Оксана Бучко

Тернополянам пропонують підбірку фільмів та книг про роль права

Mizhnarodnyy-den-kino

Дізнатись більше  про право як систему загальнообов’язкових правил поведінки можуть тернополяни із фільмів та книг. Із нагоди Всеукраїнського Дня безоплатної правової допомоги, приуроченого до Дня прав людини, у центрі безоплатної правової допомоги рекомендують переглянути цікаві фільми та перечитати книги на правову тематику.

Право іншими словами можна назвати регулювання поведінки людей. Та насправді самих прав для регулювання відносин є замало, саме тому важливу роль відіграє механізм їх реалізації. Без виконання правових розпоряджень у житті норми права мертві, інакше кажучи, вони втрачають своє соціальне значення. Щоб зрозуміти механізм краще, у центрі БПД рекомендують переглянути фільми:

«Лінкольн для адвоката» (The Lincoln Lawyer). 

Дата виходу: 2011 рік. 

Кримінальна драма про блискучого і щасливого адвоката з Лос-Анджелеса, кар’єру якого поставило на грань краху чергове, на перший вигляд просте, кримінальне провадження.

Секретне досьє (The Post) 

Дата виходу: 2017 рік. 

«Історія Кетрін Грем», першої жінки-видавця газети Вашингтон-пост, і редактора Бена Бредлі. Вони починають суперництво з «Нью-Йорк таймс» за право пролити світло на державні таємниці, що приховувалися більше 30 років. Журналістам доведеться ризикнути кар’єрою і свободою, щоб світ дізнався правду.

«Пожнеш бурю» (Inherit the Wind) 

Дата виходу: 1960. 

Фільм про реальний судовий процес над шкільним вчителем у 1925 році. Сцени з виступами свідків практично повністю відтворено зі збереженої стенограми засідань.

«Справа Колліні» 

Дата виходу: 2020 рік. 

Літній італієць Фабріціо Колліні здається поліції, повністю визнавши провину у вбивстві відомого німецького бізнесмена Ханса Мейєра, застреленого ним в номері готелю. Бути його захисником доручають молодому адвокату Каспару Лайнену, якому з боку звинувачення протистоїть досвідчений юрист професор Річард Маттінджер. Оскільки обвинувачений не розкриває свого мотиву, справа здається безнадійною, але Каспар хоче докопатися до істини і робить кілька шокуючих відкриттів, пов’язаних з минулим вбивці та його жертви.

Також рекомендують читати наступні книги:

М. Божко «Сліпа зона правового конфлікту: про що не знають ті, хто хоче виграти суд»

Видання розкриває усі питання і ситуації, які супроводжують клієнта і його адвоката на шляху з моменту знайомства і / або подачі позову в суд і до перемоги або поразки в суді. Автор супроводжує розповідь великою кількістю різних прикладів судових розглядів, про які багато говориться в пресі, і справ, які довелося вести йому в ході своєї роботи в якості адвоката або консультанта з правових конфліктів.

В. Ажиппо «Не зарікайся!» 

Книга про пенітенціарну систему, написана її працівником, що робить цю працю унікальною, оскільки більшість книг такої тематики розкривають життя у тюрмі зі сторони самих ув’язнених. Написана вона відверто, гостро, в міру цинічно, в тонах чорного гумору, без найменшої сентиментальності чи фальшивого романтизму. Ця книга - результат роботи дуже різних людей з величезним життєвим досвідом і неабиякою долею, інформація вдало зібрана, проаналізована та зручно систематизована.

Фрідріх Дюрренматт  «Суддя та його кат». 

Дія у романі відбувається у кінці 40-х років ХХ століття і описує протистояння комісара Берлаха, що розслідує злочин, і злочинця Ґастманна. Видання, що вийшло українською мовою у перекладі української письменниці Наталки Сняданко, буде цікавим як любителям криміналістики та дедуктивного методу розслідування, так і теорії права та порівняльного правознавства.

Приємного перегляду!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео