Юля Вітюк

100-голосий хор виконав Гімн України у селі, де це зробили вперше у Галичині

3_8

Під час святкування 30-ї річниці Незалежності України на фестивалі «Фест Господар» у селі Денисів зведений хор з сотні краян виконав Державний Гімн та відтворив знаменну для всієї Тернопільщини подію. Саме на цьому місці близько 150 років тому під керівництвом місцевого пароха, отця Йосипа Вітошинського чоловічий стоголосий хор вперше на Галичині виконав пісню «Ще не вмерла Україна».

2_8
2_8

- Пісня з часом стала національним Гімном і це історія, яку не всі сьогодні знають. Я думаю, що завдячуючи нашому заходу, нашому фестивалю ми популяризуємо наше село Денисів, популяризуємо той стоголосий хор, який тоді звучав, — говорить Іван Чайківський, народний депутат України («За майбутнє»).

1
1

Унікальне виконання пісні-маніфесту на вірш Павла Чубинського та музику Михайла Вербицького в той час не залишило без уваги людей по всій країні. Керівник аматорського духового оркестру «Доля» Великоберезовицької громади Григорій Ференц розповідає, для нього велика честь відтворити цю важливу історичну подію. Щоб утворити стоголосий хор зібрали аматорів з чотирьох сусідніх сіл Великоберезовицької громади.

- Я як почую перші слова «Ще не вмерла …» диригую і по шкірі мурашки, потім адаптуюся, відчуваю, що все нормально і так кожен раз. Сьогодні взагалі була атмосфера, тисячі людей, глядачів, хори, оркестр. Це для мене було і приємно, і хвилююче, — розповідає Григорій Ференц, керівник аматорського духового оркестру «Доля» Великоберезовицької громади.

5_8
5_8

4_8
4_8

Перед виконанням Гімну та підняттям прапора у церкві Святого Миколая відбувся молебень та освячення стягів.

Перший фестиваль «Фест Господар» відвідало більше 30 тисяч людей.

Був серед гостей і правнук отця Йосипа Вітошинського — Ігор, який приїхав разом із родиною.

6_8
6_8

Відео Романа Луциків

Вибір читачів за тиждень

Відео