15 грудня в історії Тернопільщини

15

Цього дня народилися:

Кораль Ярослав (1915, с.Романівка, Теребовлянський район) – квітень 1944, там само) – громадсько-політичний діяч, член ОУН, засновник її осередку в рідному селі.

 

кораль
кораль

Крук Ярослав (1940, с. Вербів Бережанського району) – живописець, графік.

крук
крук

Федоров Юрій (1949, м. Тернопіль) – художник.

федоров
федоров

Цей день в історії Тернопілля:

15 грудня 1809 року - російська армія князя Сергея Голіцина, залишивши Львів, зайняла Тернопільський округ. Історики розповідають - місцеве населення, як не дивно, прагнуло позбутися австріяків. Однією з причин було те, що вони, перед тим як залишити Тернопіль, ухитрилися стягнути податки на два роки наперед.

15 грудня 1918 року - у Тернополі з особливою силою спалахнула епідемія плямистого тифу. Завезли її військові німецьких, австрійських та російських частин, які поверталися з фронту, а також колишні полонені. Щодня можна було бачити трупи, які просто викидали з вагонів і залишали на станції.

15 грудня 1940 року – на Тернопільщині відбулися перші вибори до обласної, районних, селищних, міських та сільських Рад депутатів трудящих.

15 грудня 1944 року – у Львові помер український поет, перекладач, уродженець Борщівщини. Ярослав Кондра. Брав участь у революційному русі. Належав до літературної організації «Горно», співпрацював 1931—1932 рр. у журналі «Вікна». Друкувався з 1929 р.; збірка поезій «Юрба» (1931 р.). Займався також перекладацькою справою. Помер 15 грудня 1944 року у Львові, там же похований.

15 грудня 1951 року – помер український вчений, педагог, громадський діяч, доктор філософії, уродженець с.Великий Глибочок Тернопільського району Лука Турчин.  Під час 1-ої світової війни служив у австрійській армії; згодом - сотник УГА.У 1942 став заступником голови Української національної ради. Автор наукових праць і спогадів.

15 грудня 2011 року - рішенням Тернопільської обласної ради утворено комплексну пам'ятку природи місцевого значення «Гонтова Гора». Розташована на межі Зборівського та Збаразького районів, між селами Мильне і Мала Березовиця. Площа охоронної території 36,4 га. Є фрагментом Товтрової гряди. Заповідна територія створена для охорони та збереження типового товтрового ландшафту з умовами зростання лучно-степової та кальцефільої рослинності, місць оселення місцевої корисної ентомофауни.

15 грудня 2013 року - на Театральному майдані Тернополя пройшло велелюдне народне «Віче гідності». Тернополяни вийшли на майдан аби підтримати мільйонний марш Гідності, який відбувся у Києві та вкотре заявити владі свої вимоги.

День працівників суду України відзначається щорічно 15 грудня. Це професійне свято було встановлено президентським указом від 8 грудня 2000 року на честь усіх працівників галузі правосуддя країни.

На сьогоднішній день повне право на святкування цього дня мають фахівці Конституційного Суду України, Верховного Суду України, судів загальної юрисдикції, арбітражних судів та інших органів судової гілки влади.

На цей час найвищим судовим органом України вважається Верховний Суд. Важливою структурою цієї системи є також Конституційний Суд, в обов'язки якого входить визначення відповідності всіх законів країни нормам Конституції.

Дане свято відзначається в усіх областях країни, оскільки конституційне право кожного громадянина звертатися до суду реалізується скрізь. Саме тому суди загальної юрисдикції розподілені в Україні за територіальним принципом.

1318498310_ksu
1318498310_ksu

15 грудня у країнах, які вважаються лідерами у виробництві чаю, відзначають Міжнародний день чаю. Це свято було вигадане, щоб привернути увагу державних установ та самих споживачів чаю до тих проблем, із якими постійно стикаються його виробники.

Появі дня чаю передувало безліч засідань міжнародних організацій і профспілок, які обговорювали можливість появи такого свята. І тільки в 2004 році на Всесвітньому громадському форумі в Індії була затверджена дата для його проведення.

Дане свято переважно відзначають у таких країнах, як Індія, Китай, Бангладеш, Шрі-Ланка, В'єтнам, Непал, Індонезія, Танзанія. Це пов'язано з винятковою важливістю виробництва чаю для економіки цих країн. Європейські держави можуть відзначати цей день тільки на знак любові до цього смачного напою.

den_chayu
den_chayu

Іменини сьогодні святкують Івани, Опанаси, Андрії, Матвії, Стефани.

Вибір читачів за тиждень

Відео