Тамара Коблик

16 березня в історії Тернопільщини

16

Цього дня народилися:

педагог, спортсмен Віктор Дубровінський (1957, смт. Гусятин);

спортсмен, педагог, діяч спорту Михайло Заяць (1949, с. Домаморич, нині Тернопільського району);

військовик Григорій Майор (1893, с. Рожиськ, нині Підволочиського району – 16. 09. 1938, м. Мінськ, нині Білорусь);

начальник управління муніципальної інспекції  ТМР Ігор Максимів (1990, м.Тернопіль).

інженер-землевпорядник, громадський діяч Степан Мізинчук (1977, с. Кудринці Борщівського району);

господарник, громадсько-політичний діяч, меценат Богдан Федорчук (1959, с. Ланівці Борщівського району);

download
download

диригент, педагог, бібліограф, громадський діяч Василь Шанайда (1883, с. Криве, нині Козівського району – 15. 05. 1967, м. Детройт, шт. Мічиґан, США).

download (1)
download (1)

Цей день в історії Тернопілля:

16 березня 1919 року - Пресове бюро 1-го Головного корпусу УГА розпочало випуск газети національно-патріотичного спрямуван­ня «Козацький голос». Місцями її тиражування були м.Кам'янка-Струмилова (нині Кам'янка-Бузька) на Львівщині, Тернопіль і Кам'янець (нині Кам'янець-Подільський). Видання містило рубрики: «Ситуаційний звіт з фронту», «Зі світа», «З галицьких українських часописей» та ін.

16 березня 1942 року – у м.Вишнівець нацисти створили гетто. Тут перебувало понад 4 тис. євреїв з Вишнівецького району, а також біженці з Польщі та Львівщини (загалом близько 6 тис. осіб). Ґетто було утворене протягом трьох днів. Воно було обгороджене дерев’яним парканом та колючим дротом. Першими в’язнями стали кілька сотень євреїв з навколишніх сіл (Свіничі, Вишгородок та Олескінці).

16 березня 1946 року - поблизу с.Дітківці Зборівського району полягло 19 вояків УПА, в тому числі сотник «Горді­єнко».

16 березня 1979 року – в м.Вестленд (США) помер український громадсько-політичний діяч, уродженець с.Чернихівці Збаразького району Мирослав Січинський. На знак помсти за кривди місцевої (адміністрації, заподіяні українцям 12 квітня 1908 застрелив у Львові галицького намісника Анджея Потоцького в його робочому кабінеті. Широкий загал українського громадянства підтримав М.Січинського. Народ по селах співав: «Наш Січинський най жиє, а Потоцький най гниє!», дітям масово почали давати ім'я Мирослав. Січинський був заарештований і засуджений до смертної кари, яку цісар через міжнародний резонанс справи замінив на 20-річне ув'язнення. У 1911 році втік з в’язниці. Був одним із засновників Української федерації Соціалістичної партії Америки, редагував її тижневики «Робітник» і «Народ», входив до проводу Федерації українців США, став співзасновником організації «Оборона України» та редактором її часопису «Українська громада», президент Українського Робітничого Союзу (нині Український Братський Союз).

Сьогодні – День пам'яті латиських легіонерів.

Це неофіційний пам'ятний день, присвячений бійцям Латиського добровольчого регіону, який воював проти москалів в час другої світової війни.

Подія 16 березня - День пам'яті легіонерів в Латвії

Іменини сьогодні святкують Василь, Севастян, Зиновій, Зинон, Ізабела, Ринат.

Вибір читачів за тиждень

Відео