Тамара Коблик

21 липня в історії Тернопільщини

21

Цього дня народилися:

політв'язень, громадський діяч Віктор Борищук (1914  р., с. Ступ­ки, нині Тернопільського району – 09. 05. 2002, м. Терно­піль; похований у родинному селі)

військовик, громадський діяч, педагог, доброволець УСС і УГА (сотник) Михайло Девоссер (1895 р., с. Пізнанка, нині с. Поділля Підволочиського району – 15. 04. 1973 р., м. Торонто, Канада)

Девоссер_Михайло
Девоссер_Михайло

фахівець у сфері технології і техніки АПК, доктор технічних наук, професор, заслужений працівник сільського господарства Володимир Кравчук (1951 р. н., с. Плиска Лановецького району)

кравчук
кравчук

лікар, громадський діяч у США  Юрій Кушнір (1921 р., с. Велика Плавуча, нині Козівського району – 14. 08. 1990 р.. США)

вчений-хімік, доктор хімічних наук, професор Євген Лукіянець (1938 р., м. Борщів)

співачка, діячка культури, заслужена артистка України Адріана Онуфрійчук (1959 р. н., смт Підволочиськ)

онуфрійчук
онуфрійчук

археолог-аматор, краєзнавець Леонтій Скибіцький (1895 р., с. Михалків, нині Борщівського району – 29. 03. 1992 р., х. Миколаївка поблизу с. Лисичники Заліщицького району)

скибіцький
скибіцький

громадська діячка, меценатка Євдокія Сташків (1889 р., м. Тернопіль – 01. 06. 1977 р., м. Маямі, штат Флорида, похована у м. Детройт, США)

сташків
сташків

всесвітньовідомий скрипаль-віртуоз Айзек Стерн (справжнє Штерн Ісаак; 1920 р., м. Кременець – 23. 09. 2001 р., м. Нью-Йорк, США)

стерн
стерн

композитор, дириґент, педагог Мирослав Шайнович (1933 р., с. Вербівці, нині Теребовлянського району – 2012 р.).

Цей день в історії Тернопілля:

1545 р. – в акті ревізії Кременецького замку вперше згадуються нинішні села на Тернопільщині: Андруга, Білозірка, Великий Кунинець, Великі Бережці, Гнидава, Грибова, Дунаїв, Кобилля, Кокорів, Комарин,Коржківці, Крутнів, Кушлин, Лішня, Людвище, Мала Іловиця, Мала Карначівка, Малі Вікнини, Млинівці, Рибча, Розтоки, Тилявка, Угорськ, Шпиколоси.

Першій бельгійській батареї наказали виступити з Тернополя до Козови, щоб прикрити фланг і не дати німцям зайти у тил VI-го корпусу. Батарея зустріла ворога напівдорозі до мети і не змогла налагодити зв’язок зі штабом VI-го корпусу. Саме в цьому бою – 21 липня 1917 р. – був смертельно поранений герой-відчайдух, георгіївський кавалер ґраф Ледекерке.

1917 р. – російські війська, відступаючи з міста, спалили Старий замок.

1920 р. – в Тернополі побачила світ газета «Більшовик». Спочатку це було фронтове видання політвідділу 14-ї армії, від 24 серпня - орган ЦК КПСГ. Редактор - І. Кулик, один із працівників — Мирослав Ірчан. Опубліковано офіційні документи Галревкому, агітаційні матеріали, памфлети тощо. Видавалася до 11 вересня 1920 року .

1941 р. - у м. Умань на Черкащині органи НКВС розстріляли без суду і слідства велику кількість членів ОУН з Тернопільщини.

1944 р. – Червона армія вдруге зайняла Бучач.

1944 р. – с. Августівку Козівського району село приєднали до Бережанського району.

1946 р. – поблизу с. Берем’яни, нині Бучацького району внаслідок облави МВС загинули два вояки УПА.

1947 р. – священика о. Павла Олійника заарештували органи МДБ за відмову перейти у православ'я на 6 років позбавлення волі з висилкою сім’ї в Сибір.

1990 р. – у Тернопіль з Канади приїхав владика УГКЦ Ізидор Борецький. На подвір’ї церкви Успення Пресвятої Богородиці зібралося багато людей. Владика Михаїл Сабрига, священики та гість вийшли на балкон церкви і поблагословили вірних. Потім відбувся похід на стадіон. Там відправлено Молебен, після якого владика Ізидор звернувся до присутніх і передав їм вітання від канадійських українців. Відбулося театралізовано-концертне дійство з участю канадійських українців, артистів Львова і Тернополя.

2012 р. – в італійському містечку Торре-дель-Лаго, відбулося урочисте відкриття бронзового погруддя всесвітньовідомій співачці, уродженці Тернопільщини Соломії Крушельницькій (скульптор Руслан Іваницький).

В Україні сьогодні сьогодні немає професійних свят.

21 липня святкується День Бельгії, головне свято цієї країни. У цей день в 1831 році королем Бельгії на виборах був обраний Леопольд I. Отримавши довіру народу, він прийняв присягу бельгійському парламенту. До цієї події, в листопаді 1830 року пройшли вибори до Національного конгресу. Обрані конгресмени прийняли Декларацію про незалежність Бельгії та національну Конституцію. В результаті Бельгія стала монархією, про що в лютому 1831 року було прийнято відповідне рішення парламенту.

Після цього в країні велися активні суперечки щодо кандидатури людини на королівський пост. У Лондоні для цього була скликана конференція послів. У підсумку Національний конгрес обрав бельгійським королем сина французького монарха Луї Філіпа. Однак це рішення викликало хвилю протестів серед англійців, і королем Бельгії став Леопольд I, який був родичем англійської королеви Вікторії.

У День Бельгії проводяться святкові заходи, що включають військовий парад в Брюсселі й великий фестиваль танців і музики в Генті.

бельгія
бельгія

Іменини сьогодні святкує Прокіп.

Вибір читачів за тиждень

Відео