3 способи зберегти лохину на зиму
Обирайте зручний для себе спосіб продовжити літо - запасайтеся лохиною на зиму, щоб поповнювати вітамінні запаси та насолоджуватися смаком свіжих ягід до нового сезону
Літо тішить нас фруктами та ягодами, які у свіжому вигляді містять найбільше мікроелементів та вітамінів. Цим варто користуватися на повну, наминаючи соковиті плоди. Зокрема, і лохину, найбільш популярні сорти якої дозрівають з червня по вересень, а от зберігати лохину можна цілий рік. Головне – правильно законсервувати, засушити чи заморозити ягоди. Про це пише stynavagarden.com.
Консервування лохини
У цьому варіанті обов’язкове додавання цукру, який виступає консервантом. Лохину можна перетерти із цукром та розфасувати у банки. Зверху додають ще ложку-дві цукру, щоб витіснити повітря. Також з ягід можна заварити компот, джем або варення - взимку ці ласощі стануть справжньою знахідкою.
Лагідне сушіння
Цей спосіб стане в нагоді, якщо вам не вистачає місця в морозильній камері. Ретельно відібрані та промиті ягоди можна сушити:
- у спеціальній сушарці;
- у сухому місці без доступу прямих сонячних променів (наприклад, на горищі);
- у духовці при температурі не вище 60°С.
Такий лагідний температурний режим забезпечує збереження корисних властивостей надовго: протягом року «вітамінні втрати» складуть лише до 15 відсотків. Зберігати сушену лохину варто в сухому та прохолодному місці, регулярно провітрюючи та перевіряючи ємності.
Заморожена лохина: мінімум зусиль – максимум користі
Заморозка також допоможе вберегти вітаміни та мікроелементи від негативного впливу термообробки. До того ж, це чи не єдиний спосіб збереження свіжості лохини, її природного смаку та аромату. А ще – нутрієнтів! Дослідження заморожених ягід протягом року показують, що в лохині навіть через 10 місяців зберігається:
- 77% антиоксидантів;
- до 76% вітаміну С;
- 2/3 поживних речовин та мікроелементів.
Щоб правильно заморозити лохину, відберіть лише непошкоджені ягідки, промийте та висушіть на рушнику. А потім складіть у контейнери чи пакети і відправте в морозильну камеру. Так звана «шокова заморозка» при максимально низькій температурі збереже склад ягід, їх зовнішній вигляд і структуру.
Обирайте зручний для себе спосіб продовжити літо - запасайтеся лохиною на зиму, щоб поповнювати вітамінні запаси та насолоджуватися смаком свіжих ягід до нового сезону.
Фото з відкритих джерел