Віра Олександрович

Тернопільщина: про зміни в інтернатах, землю на проспекті Бандери і Рік Митрополита Шептицького (фото)

Хома

Процес реорганізації закладів інституційного догляду і виховання дітей триватиме на Тернопільщині. Добро на такі зміни, хоч і не без проблем, дали обранці краян на сесії обласної ради 6 липня. 

Зокрема, депутати того дня підтримали впровадження інформаційно-аналітичної системи забезпечення контролю перебування дітей в обласних закладах інституційного догляду і виховання дітей. Про це та інше просила особисто начальниця обласного управління освіти і науки Ольга Хома. Адже відсутність рішення облради могло спричинити багато проблем.

Сесія1
Сесія1

Нагадаємо, засідання було тривалим і депутати встигли розглянути чимало питань, що вже давно очікували на ухвалення. Серед них було багато так званих господарських. Також у перелік внесли пункти, що стосувалися освіти. Окрім того, на сесії створили відкриту міжфракційну групу «За майбутнє» і Тернопільський обласний центр сприяння територіальній обороні.

Власне, трансформації обласних закладів інституційного догляду і виховання стосувалися відразу кілька питань порядку денного. Адже мова йшла про зміни у Бережанській школі-інтернаті, Збаразькій санаторній школі-інтернату і Теребовлянському навчально-виховному комплексі. Усіх їх мали намір перетворити на профільні ліцеї.

Питання впровадження в регіоні інформаційно-аналітичної системи (ІАС) «Заклади інституційного догляду та виховання дітей спільної власності територіальних громад сіл, міст Тернопільської області» отримало підтримку більшості. Зауважимо, основним аргументом стало те, що ІАС розробили та раніше презентували експерти проєкту Мінсоцполітики «Модернізація системи соціальної підтримки населення України». Це сталося під час одного із засідань міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду і виховання дітей при Тернопільській обласній держадміністрації.

Депутатів переконало те, що система сприятиме ефективному моніторингу руху дітей, які виховуються і перебувають у закладах інституційного догляду і виховання дітей. Окрім того, вона забезпечить моніторинг причин розміщення та визначення географії потрапляння вихованців до закладів інституційного догляду і виховання, а також дозволить контролювати терміни перебування вихованців у закладах інституційного догляду і виховання.

Президія
Президія

– Завдяки цій системі можна відслідкувати, коли дитина зарахована до закладу, коли повернулася проживати додому, всі дані щодо її захворювань тощо, – каже заступник голови обласної ради Любомир Крупа. - Як засвідчує міжнародний досвід, управління процесом реформування інтернатної системи неможливе без відповідного інформаційно-аналітичного забезпечення.

Створена система, на його думку, дасть змогу вести чіткий облік дітей, які сьогодні перебувають в інтернатах краю, причому - в онлайн-режимі, а потужний аналітичний модуль забезпечить візуалізацію даних про малечу. Це дозволить швидко приймати важливі управлінські рішення.

Що цікаво, йшлося на засіданні і про припинення права користування земельною ділянкою Бережанською обласною комунальною загальноосвітньою школою-інтернатом І-ІІІ ступенів із поглибленим вивченням трудового навчання. Це питання спричинило дискусію, адже вимагало роз’яснень. Виявилося, що йдеться про «клаптик» землі під фермою, де веде свій бізнес місцевий підприємець. Так само не було одностайності, коли дійшла черга до справ із Тернопільським обласним комунальним дитячим будинком для дітей шкільного віку, що на просп. С. Бандери, 81 у Тернополі. Там пропонували віддати 1,5 га землі. Натомість для закладу обіцяли приміщення – 600 кв. м. Депутати вирішили подумати.

Депутати
Депутати

До речі, на сесії також проголосили 2020-й Роком митрополита Андрея Шептицького. Обговорили питання внесення змін до обласного бюджету і підтримали це рішення. Окрім того, як і планувалося, закликали центральну владу забезпечити соціальні та економічні гарантії медикам, залученим до боротьби з коронавірусом. Це звернення адресували Президенту Володимиру Зеленському, голові Верховної Ради Дмитру Разумкову та прем’єр-міністру Денису Шмигалю.

Фото з трансляції 4-го засідання 14-ї сесії на сайті Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео