Тамара Коблик

6 квітня в історії Тернопільщини

6

Цього дня народилися:

журналіст, публіцист, блогер, науковець, громадська діячка, Заслужений журналіст України  Діана Дуцик (1975, м. Тернопіль);

Фото журналістки.jpg

колишній ректор Тернопільського національного педагогічного університету, професор Володимир Кравець (1947);

IMG_9106
IMG_9106

політичний і культурний діяч Роман Приславський (1954, с. Глібів Гусятинського району);

господарник, громадський діяч Юрій Пудлик (1972, смт. Козова);

громадська діячка Ольга Саварин (1930, с. Жизномир Бучацького району);

актор Едуард Цісельський (1956, м. Хоростків Гусятинського району – 12. 06. 1996, м. Чернівці);

військовий диригент, підполковник Богдан Яремцьо (1947, с. Мар’янівка Тернопільського району).

image
image

Цей день в історії Тернопілля:

6 квітня 1943 року -  на Кременеччині, через активність УПА, гітлерівці змушені були оголосити надзвичайний стан. У розвідзведеннях радянських партизанів про ці події відзначалося: «У перших числах квітня Кременецький округ був на надзвичайному становищі, оскільки німці у районах цього округу були піддані нападам бандерівців і були витіснені з цих пунктів. Німці відновили становище тільки з допомогою великих каральних загонів».

6 квітня 1944 року – у бою на Тернопільщині загинув військовик, Герой Радянського Союзу, командир відділення розвідки артилерійської батареї гвардії єфрейтор Микола Мокрий. Першим з артилеристів у складі передового загону піхоти форсував Дніпро 2 жовтня 1943 року. За участь проявлені в боях з ворогом мужність і відвагу Указом Президії Верховної Ради СРСР від 17 жовтня 1943 року М.Мокрому присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Похований в с.Золотники Теребовлянського району.

6 квітня 1944 року – у бою на Тернопільщині загинув військовик. Герой Радянського Союзу Олександр Худяков. Воював на Північно-Західному, Воронезькому, 1-у Українському фронтах, служив у танкових військах. Учасник форсування річки Дністер. 25 березня 1944 екіпаж танка Худякова серед перших вийшов на правий берег та утримував плацдарм. Похований у смт Товсте Заліщицького району.

6 квітня 1944 року - війська 1-го Українського фронту ЧА, завдаючи безперервних ударів по оточеній 1-ій танковій армії Вермахту, здобули райцентри Борщів, Скала-Подільська, Мельниця-Подільська.

6 квітня 1944 року - 1-ша танкова армія Вермахту, просуваючись в західному напрямку, зайняли тодішній райцентр Золотники.

6 квітня 1945 року – за вміле проведення бойових операцій, особисті мужність і героїзм, звання Герой Радянського Союзу присвоєно уродженцю с.Великі Загайці Шумського району, командиру 94-ї гвардійської стрілецької дивізії (5-а ударна армія, 1-й Білоруський фронт), полковнику  Григорію Шостацькому. Гвардії полковник Шостацький вміло керував дивізією, проявивши особисту відвагу і мужність, в Корсунь-Шевченківській, Яссько-Кишинівській, Варшавсько-Познанській операціях. Загинув 29 січня 1945 року в бою з групою німецьких автоматників на річці Одер північніше Кюстріна (Костшин, Польща). Похований у місті Ветрув.

6 квітня 1945 року - оборонний бій загону УПА-Захід зі спецгрупою НКВС у с.Ростовка Підволочиського району. Знищено 10 військовослужбовців, загинули 2 воїна УПА.

6 квітня 1945 року - засідка НКВС на УПА в с.Плесківці тодішнього Велико-Глубичовського району. Загинув у бою воїн Андрій Кметь «Хмара» із сотні ВО-3 УПА-Захід «Бурлаки».

6 квітня 1946 року - зіткнення спецгрупи МВС і опергрупи райвідділу МВС з УПА в с.Білевці тодішнього Мельнице-Подільського району. Загинули чотовий «Гамалія» і ройовий «Крук» із сотні ВО-3 УПА-Захід «Сiрi вовки».

6 квітня 1946 року - через халатну необережність радянського офіцера, від сигнальної ракети якого спалахнула стріха однієї з хат, згоріла половина вулиці Ворошилова (тепер Золочівська - «Застав») в с.Надрічне Бережанського району. Вся компенсація збитків була зведена владою до видачі талонів на лісоматеріали та тимчасового звільненні від продзаготівлі.

6 квітня 1989 року – в м.Тернопіль була проведена всесоюзна регіональна науково-практична конференція “Розвиток міжнаціональних відносин в СРСР: питання теорії і практики”, в роботі якої взяли участь партійні працівники, вчені-суспільствознавці, лектори товариства “Знання” з Москви, Ленінграда, ряду областей РРФСР, а також з України, Білорусії, Латвії, Литви, Естонії і Молдавії.

6 квітня 2010 року – з посади голови Тернопільської обласної державної адміністрації звільнено Юрія Чижмаря. Очолював ОДА з 2007 року.

6 квітня 2010 року – головою Тернопільської обласної державної адміністрації призначено Ярослава Сухого. На цій посаді працював до 16 червня 2010 року.

Сьогодні – Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку.

Спорт на благо миру та розвитку - ключове формулювання цієї міжнародної події яка встановлена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 2013 року. Це свято підкреслює важливість і необхідність спорту для суспільства, держави та всієї міжнародної спільноти.

День спорту на благо миру та розвитку

Іменини сьогодні святкують Артем, Захар, Петро, Яків, Стефан.

Вибір читачів за тиждень

Відео