Оксана Бучко

У команді «За майбутнє» – лікарка, яка вміє допомогти стукати серцям у ритмі щастя

120849862_172377871161838_2447246680762208287_o

Ольга Кудла – кандидатка у депутати Тернопільської обласної ради від політичної сили «За майбутнє». Вона – досвідчена лікарка-кардіолог, яка хоче допомогти вирішенню проблем медицини на загальнодержавному рівні. Це одне із головних завдань, які Ольга Кудла планує втілювати у політиці.

Як ніхто інший, медик знає, що люди, у яких гарні сім’ї, яким затишно в громадах, які реалізовані, менше хворіють, їхні серця стукають у ритмі щастя.

Сім фактів про Ольгу Кудлу публікує група «Тернопільщина За майбутнє»:

1. Народилася 23 січня 1984 року в смт  Куликів Жовківського району Львівської області. Закінчила з золотою медаллю Куликівську ЗОШ, а в 2007 році з відзнакою – Львівський  національний медичний університет.

2. Перше місце її роботи – Новояричівська районна лікарня Кам’янка-Бузького району Львівської області (дільничний лікар-терапевт). З 2012 року працює у Підгаєцькій районній лікарні, спочатку  дільничним терапевтом, а згодом, після закінчення циклу спеціалізації з кардіології на факультеті післядипломної освіти Львівського  НМУ – кардіологом.

3. Кардіологія була мрією всього життя, тому в 2009 році Ольга Богданівна пройшла післядипломне стажування в Клініці кардіології Вроцлавського клінічного військового шпиталю, брала участь в акції «Всесвітній День Серця».

4. Нині кардіолог працює на передовій боротьби з коронавірусною пандемією, у новоствореній групі  для підсилення команди районної лікарні, яка обслуговує  хворих на цю недугу. Вважає, що COVID-19 – це виклик, але  в  медичній практиці уже доводилося долати випробування епідеміями. Налаштована оптимістично. Переконана, що повинна бути державна програма, належне фінансування. Закликає людей бути соціально відповідальними – носити маски у людних місцях, не контактувати з  хворими, дотримуватися соціальної дистанції, оберігати від небезпечних контактів осіб літнього віку та людей із важкими захворюваннями.

5. Попри зайнятість, встигає стежити  за новинками у професії, брати участь в конференціях і тренінгах. Ділиться тим, що не так давно МОЗ України затвердило зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій. Відтепер  нові спеціальності – «лікар-кардіолог інтервенційний», «лікар-кардіолог-електрофізіолог», «лікар-кардіолог дитячий» і  «лікар-ревматолог дитячий» дадуть  змогу  простіше,  швидше опановувати та застосовувати на практиці ефективні підходи в лікуванні найпоширеніших серцево-судинних захворювань, а відтак – дозволять рятувати більше життів.

6. Схвально ставиться до реформи медицини.

– Зміни в «первинці» уже відчутні і для пацієнтів, і для лікарів. Хочеться, щоб не загубилися отримані напрацювання, щоб розпочату реформу  довели до належного рівня. Щодо вторинної ланки, то є проблеми з тарифікацією наданих послуг, що унеможливлює належне забезпечення лікарень медикаментами, не те що новим обладнанням чи ремонтом приміщень, у зв’язку з недостатністю коштів у лікарнях проводять  оптимізацію, що збільшує безробіття у медичній спільноті. Поза увагою громадськості залишається питання реабілітації осіб після перенесених важких захворювань.  Набір доступних ліків дуже «куценький», перелік закупівель  для лікарень обмежений. Співвідношення забезпечення міських і сільських лікарень – не на користь останніх.  Хоча частину фінансування при гострих станах Національна Служба Здоров’я  України «взяла» на себе, пацієнти з рідкісними та важкими захворюваннями, котрі потребують щоденного постійного приймання  дороговартісних препаратів, залишені самі на себе, – вважає кардіолог.

7. Ольга Кудла –  людина команди. Цінує людей відповідальних, надійних, які не підведуть, а навпаки підставлять плече під час вирішення  важливих питань.

Три завдання:

- Питання медицини потребують вирішення на загальнодержавному  рівні. Але коли про проблему наголошувати регулярно навіть з невеликого населеного пункту,  району, області, то держава обов’язково «почує».

- Як мати двох діток порушує проблему освіти. Йде на вибори, бо хоче утвердити законне право кожної дитини з маленького містечка чи села на якісну освіту в належних умовах для навчання та шанс на самореалізацію не гірший,  ніж у дітей із великих міст. Турбують питання матеріально- технічного забезпечення дошкільних навчальних закладів і шкіл, облаштування дитячих ігрових і спортивних майданчиків, гурткової зайнятості дітей. Прикро за плачевний стан доріг, забезпечення медичних установ,  дитячі садочки без ремонту.

- Питання безробіття. Багато молоді виїжджає за кордон, безробіття загрожує  зменшенню кількості дітей у садочках і школах, страждає інфраструктура.

– Звичайно, відразу неможливо змінити все, але, якщо в команди від нашої партії є напрацьовані пріоритети розвитку, я їх підтримаю і зроблю все від мене залежне, – переконано каже Ольга Кудла.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео