Тамара Коблик

7 квітня в історії Тернопільщини

7

Цього дня народилися:

лікар-отоларинголог, полковник медичної служби Юрій Гербіш (1965, м. Чортків);

учасник національно-визвольних змагань Теодор Демків (1887, с. Прошова Тернопілького району – 21. 10 . 1971, там само);

художниця Марія Ділай (1980,м. Тернопіль);

Mariya-Dilaj
Mariya-Dilaj

службовець УГА Михайло Довгань (1899, с. Остап’є, Підволочиського району – 13. 08. 1937, м. Вінниця);

депутат міської ради Тернополя Іван Зінь (1981, м. Тернопіль).

Результат пошуку зображень за запитом "іван зінь"

журналіст, соціолог, педагог Ігор Лубкович (1952, м. Заліщики);

лубкович
лубкович

релігійний діяч, поет, бандурист Богдан Мендрунь (1946, смт. Велика Березовиця);

Fr.Mendrun 2012.jpg

інженер-механік, громадський діяч Анатолій Фігель  (1954, м. Монастириська);

викладач кафедри журналістики ТНПУ ім.В.Гнатюка та журналіст телеканалу ТВ-4 (автор та ведуча авторських програм) Надія Царик-Янець (1985, м.Тернопіль).

царик
царик

політолог, громадсько-політичний діяч Сергій Ясинський (1974, с. Чагарі-Збаразькі Збаразького району);

Сергій Ясинський

Цей день в історії Тернопілля:

7 квітня 1943 року – нацисти знищили у Збаражі 1 тис. євреїв, а в Скалаті – 800 осіб єврейської національності.

7 квітня 1944 року - війська німецької 1-ї танкової армії в районі м.Бучач з'єдналися з військами німецької 4-ї танкової армії, що наносили контрудар на південь від Львова, таким чином успішно завершивши прорив. У ході прориву з оточення 1-а танкова армія зазнала втрати - 5 878 загиблими та зниклими.

7 квітня 1944 року – у Лановецькому районі повстанці напали на обоз Червоної Армії, відбивши у більшовиків 2 автомашини і гармату.

7 квітня 1945 року - напад районної боївки ОУН і загону особливого призначення УПА на дільницю винищувального батальйону в с.Баворів.

7 квітня 1946 року - захоплення криївки УПА спецгрупою МВС і опергрупою райвідділу МВС у с.Германівка тодішнього Мельнице-Подільського району. Підірвалися гранатами політвиховник і воїни Дон і В.Пуляк-Марко з чоти Донця сотні ВО-3 УПА-Захід «Сiрi вовки».

7 квітня 1945 року - загинув хорунжий УПА, в.о. командира ТВ-23 «Магура», уродженець с.Жовнівка Бережанського району Федір Королюс (Королюк) («Колчак»). Загинув у селі Бринь Галицького району Івано-Франківської області у бою з військами НКВС. Похований на сільському цвинтарі.

7 квітня 1993 року – помер лікар, письменник, поет, уродженець с.Романове Село Збаразького району Михайло Качалуба.  Член міжнародної письменницької організації «ПЕН–клуб»,  українсько-канадської письменницької асоціації,  почесний  член Спілки українських письменників Словаччини. Співпрацював з українськими журналами і  газетами в багатьох країнах Європи.  Автор збірки поезій  «Польові дзвіночки», «Тріпотіння крилят»  (вірші для дітей), «Відлуння душі моєї» та ін.,  поеми «Одна з доріг» та «Помпеї»,  автобіографічної повісті у 4- х томах: «З моєї Одісеї». Пісні Тернопільських композитрів на вірші Михайла Олексійовича виконує чоловічий квартет «Акорд».

7 квітня за григоріанським календарем відзначається Благовіщення Пресвятої Богородиці — день, який знаменує зачаття Христа і Початок спокутування. Ймовірно, це свято відзначалося з давніх-давен. Але до нашого часу дійшли відомості про те, що в 560 році волею імператора Юстиніана датою для святкування Благовіщення було вибрано 25 березня (за старим стилем).

З цим святом пов'язана історія про возвіщення Діви Марії про те, що вона народить Богонемовля Христа. Архангел Гавриїл зійшов до Діви, принісши їй Благу звістку. З церковних переказів відомо, що Марія читала книгу пророка Ісаї, в якій було сказано про прийдешнє народження Месії. У цей момент вона подумала, що була б готова прислужувати тій жінці, яка має народити Христа.

Старовинні звичаї святкування цього свята збереглися до нашого часу. В цей день суворо заборонена будь-яка робота. Як говориться в церковних книгах, на Благовіщення навіть птиця не в'є гнізда.

72_main
72_main

7 квітня міжнародне співтовариство відзначає Всесвітній день здоров'я. Це свято було засновано на честь створення Всесвітньої організації охорони здоров'я. З'явившись в 1948 році, ця організація об'єднала у своїх рядах представників 191 держави світу.

Вперше святкування відбулося в 1950 році. Уже тоді глобальною ідеєю заходу була пропаганда здорового способу життя і боротьба з поширенням різних захворювань. Щороку для офіційних заходів, присвячених дню здоров'я, вибирається окрема тема: активність життя, захист вагітності, вплив клімату на здоров'я людини, медична допомога людям, постраждалим в результаті надзвичайних ситуацій і т.д.

Всесвітній день здоров'я також акцентує увагу на медичних проблемах, які стають предметом обговорення лікарів усього світу. Зокрема, однією з останніх тем, якій було присвячено це свято, стала стійкість бактерій, що провокують розвиток різних захворювань, до антибіотиків.

День здоров’я - для всіх і всюди!

Руанда. 1994-й рік. У результаті військового перевороту 6-7 квітня до влади приходять представники етнічної більшості цієї країни, представники народності хуту. 7-го квітня в ефірі місцевого радіоканалу, «Радіо і телебачення тисячі пагорбів», звучать прямі вказівки до населення з закликом вбивати представників народності тутсі. За 100 днів кількість убитих за різними оцінками склала від 500 000 до 1030000 осіб, сусід пішов на сусіда, найпоширенішим знаряддям вбивства стали ножі і мачете, а найбільш жорстокі і криваві злочини скоювали в місцях, де покірні тутсі, котрі щиро сповідують християнське віровчення, шукали тимчасового укриття - в християнських церквах та школах. Швидкість вбивств в цій країні у п’ять разів перевищила швидкість вбивств у німецьких концентраційних таборах смерті в Другу світову війну. Зупинити це криваве мракобісся допоміг наступ Руандійського патріотичного фронту тутсі.

Через десятиліття, в міжнародному календарі з’явився «День пам’яті про геноцид в Руанді». Повна назва - «Міжнародний день пам’яті про геноцид в Руанді в 1994 році», щорічно відзначається 7-го квітня. Це сумний день. Офіційно затверджений Генеральною Асамблеєю ООН на 78-му пленарному засіданні 23-го грудня 2003-го року резолюцією № 58/234. З моменту прийняття «Конвенції про попередження злочинів геноциду і покарання за них» пройшло більше півстоліття...

За 100 днів кількість убитих за різними оцінками склала від 500 000 до 1030000 осіб

Іменини сьогодні святкують Марія, Йосип, Тихон, Сава.

Вибір читачів за тиждень

Відео