Тамара Коблик

7 травня в історії Тернопільщини

7

Цього дня народилися:

громадська діячка, голова гуртка «Об’єднання українських жінок» в м. Болтон (США) Марія Бурда (1922, с. Слов’ятин Бережанського району – 05. 09. 1993, Велика Британія);

науковець, педагог, кандидат медичних наук Ігор Квік (1940, с. Галич Підгаєцького району – 11. 09. 2007, м. Тернопіль);

вчений в галузі інженерної механіки, доктор технічних наук, автор та співавтор понад 100 наукових праць Ігор Луців (1959, м. Тернопіль);

Результат пошуку зображень за запитом "Ігор Луців"

архієрей Українського екзархату Російської православної церкви та Української Православної Церкви (Московського Патріархату) єпископ Севастіан (Пилипчук) (1914, с.Великі Фільварки тодішнього Кременецького повіту - 1992). До 1989 року очолював Кіровоградську єпархію Українського екзархату, після чого був почислений на спокій.

учасник національно-визвольних змагань, комендант УВО Володимир Попадюк (псевдо «Гуртак»; 1901, м. Хоростків Гусятинського району – рік і місце смерті невідомі);

військовик Тойвіз Райз (1920, м. Кременець – 1982, м. Москва, РФ).

Цей день в історії Тернопілля:

7 травня 1906 року - розпочався Мужилівський селянський страйк (с.Мужилів, тепер Підгаєцького району). Малоземельні та безземельні жителі села відмовилися вийти на роботу в поле й вимагали збільшити заробітну плату, скоротити робочий день та розподілити панські пасовища. 12 травня 1906 р. страйк було жорстоко придушено військами під керівництвом намісника краю Потоцького.

7 травня 1940 року – помер правник, делегат УНРади ЗУНР від м. Бережан, начальник канцелярії уряду ЗУНР в екзилі Лев Петрушевич.

7 травня 1944 року - у лісі поблизу с. Лопушного Лановецького району був підступно вбитий агентом НКДБ діяч ОУН та УПА Іван Климишин (псевдо «Крук»). Посмертно нагороджений Золотим Хрестом бойової заслуги ІІ ступеня Української Головної Визвольної Ради.

7 травня 1945 року – у с.Бабинці Борщівського району померла українська письменниця, громадська діячка, уродженка Климентина Попович-Боярська. Була діяльна в галицькому жіночому русі. Підтримувала дружні зв'язки з Іваном Франком (відвідував її; зберегла листування з ним) і Наталією Кобринською, залишила про них спогади.

7 травня 1982 року – у США помер  активний учасник національно-визвольних змагань, уродженець с.Курники Тернопільського повіту Павло Баб'як. Брав участь у перебранні українцями влади в Тернополі під час Листопадового зриву 1918 р. та як доброволець УГА в українсько-польській війні 1918-1919 рр., поручник. Після війни, у 1922-1923 рр., перебував у польській в'язниці, згодом працював у повітовому союзі кооперативів у Збаражі, учителював, займався громадською діяльністю. У 1944 р. еміґрував до Австрії, де певний час викладав і очолював українську гімназію в Зальцбурзі. З 1950 р. оселився у США.

7 травня — це День радіо. Поява цього свята нерозривно пов'язана з діяльністю видатного російського електротехніка Олександра Попова, який одним з перших спробував перетворити електромагнітні коливання в зрозумілу ретрансляційну людську мову і таким чином створив перший прототип радіоприймача.

Настільки звичне для нас явище як радіосигнал, ще сто років тому вважалося чимось немислимим, надприродним. Тому задовго до появи цього свята, детекторні приймачі могли дозволити собі лише небагато людей. Стрімкий розвиток радіотехнологій призвів до того, що зараз на основі перших розробок Попова створено такі революційні явища, як телебачення і мобільний зв'язок. Вони щільно увійшли в наше життя. І дякувати за ці блага цивілізації ми повинні людям, які могли б вважати своїм професійним святом День радіо.

У наш час з Днем радіо прийнято також вітати працівників телебачення, підприємств зв'язку, радіоаматорів і всіх, чия робота залежить від радіохвиль. Крім того, це свято можна вважати професійним днем радіоведучих, завдяки яким радіоефіри стали надзвичайно популярними.

7 травня і вважається святом працівників всіх галузей зв’язку, радіоаматорів і радіожурналістів

Днем заснування Івано-Франківська вважається 7 травня 1662 року, коли місто, що називалося тоді Станіславів (пол. Stanislaw), отримало Магдебурзьке право.

Івано-Франківськ відзначає день міста в день отримання Магдебурзького права, тобто 7-го травня

Іменини сьогодні святкують Валентин, Єлизавета, Олексій, Леонтій, Сава.

Вибір читачів за тиждень

Відео