Тамара Коблик

9 березня в історії Тернопільщини

9

Цього дня народилися:

адвокат, доктор права, громадсько-політичний діяч, делегат УНРади ЗУНР від Заліщицького повіту, комісар Борщівського повіту в період ЗУНР, посол сейму Польщі Василь Бараник (1880, с.Кобиловолоки Теребовлянського району - 28 червня 1941, м.Тернопіль).

педагог, громадсько-політичний діяч Тарас Гребеняк (1967, м. Тернопіль);

інженер, громадський діяч Анатолій Жейнов (1957, с. Косів, нині Чортківського району);

9181659aee65d5a594b1bf4a89836391
9181659aee65d5a594b1bf4a89836391

український музикант, заслужений артист України, президент Західно-Української Мистецької Асоціації «МУЗА» Олег Кульчицький (1958, м.Теребовля). Виступав із ВІА «Ватра». 1988 створив ансамбль «Гурт Олега Кульчицького». Дав понад 600 сольних концертів у м.Львів, близько 100 - у місті Київ; гастролював у Бельгії, Канаді, Німеччині, США, Франції, Шотландії та ін. країнах. Автор музики до пісень.

Результат пошуку зображень за запитом "Олег Кульчицький."

іудейський проповідник, теолог Авраам-Яків Марк (1897, с. Устечко, нині Заліщицького району – 1941, м. Чернівці;

український мовознавець, філолог і культурний діяч Василь Сімович (1880, с.Гадинківці Гусятинського району - 13 березня 1944, Львів).

Цей день в історії Тернопілля:

9 березня 1895 року – греко-католицьким парохом церкви Різдва Христового Тернополя став о.Володимир Громницький. Був патріотом, фундатором та учасником майже усіх українських інституцій, доброю і співчутливою людиною. Помер 23 листопада 1938 р. у м. Тернополі. В пам'ять про вірне служіння Богові й рідному народові його ім'я увічнене в назві однієї з тернопільських вулиць.

9 березня 1944 року - полк Червоної армії, з танками і мотопіхотою, зі сходу прорвалися в Тернопіль. У місті розгорнулися запеклі бої. Один із перших танків, який в’їхав у місто, зруйнував головні телефонні лінії. В рядах німецьких військ виникла паніка. Вони почали хаотично відступати на захід. Паніку подолали завдяки польовій жандармерії. Радянські війська вдалося витіснити.

9 березня 1982 року – у Тернополі, біля драмтеатру, урочисто відкрили бронзовий пам’ятник Тарасу Шевченку, взамін типового, бетонного, встановленого у 1952 році. Автором автора нового монументу став тернопільський скульптор Микола Невеселий.

9 березня 1990 року – єпископ-помічник кардинала Любачіського владика Михаїл Сабрига привіз зі Львова вістку, що церква Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ в м.Тернопіль отримала статус єпархіального.

9 березня відзначається неофіційне свято всіх диск-жокеїв — Всесвітній день ді-джея. У 2002 році це свято придумали представники Міжнародної клубної індустрії. За задумом професійне свято ді-джеїв завершує традиційний тиждень благодійних акцій, спрямованих на надання допомоги дитячим організаціям. Зв'язати ці два явища — музику та благодійність — придумали в організації Nordoff Robbins Music Therapy. Вона практикує лікування людей за допомогою музики.

Звичаєм Всесвітнього дня ді-джея є передача всієї виручки, яку в цей день отримують ді-джеї клубів і радіостанцій, різним дитячим фондам. Цю акцію постійно підтримують MTV, Galaxy, Hello, Face, Sister Bliss і багато музичних та танцювальних колективів світу.

Диск-жокей — це людина, яка дарує оточуючим музику. У сучасній індустрії розваг є кілька типів диск-жокеїв. Зокрема, найбільшу аудиторію слухачів мають ді-джеї радіо. Клубні ді-джеї часто не обмежуються виступами в нічних розважальних закладах і збирають цілі стадіони людей.

000029_1520616184_293364_big
000029_1520616184_293364_big

А ще сьогодні святкують День народження Тараса Шевченка.

Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. Діаметр кратера Т. Г. Шевченко – 137 кілометрів. 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість — 1256, розташовані на території України, майже півтори сотні розмістились у 35 країнах. Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка.

Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку «Кобзар», розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

У жовтні 2014 року в Харкові на стіні 17-поверхового будинку намалювали найбільший у світі портрет Тараса Шевченка площею понад 500 м²

У 1989 році в СРСР було випущено монету 1 карбованець «175-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка» з портретом Шевченка.

Портрет Тараса Шевченка зображено на банкноті номіналом 100 гривень всіх випусків та на золотій пам'ятній монеті номіналом 200 гривень 1996 року. Також у 2011 році до 150-річчя смерті поета випущено монету в 5 гривень «Останній шлях Кобзаря».

У 2014 році до 200-річчя поета Національний банк України випустив пам'ятні монети з нейзильберу та срібла. Також Національний банк Казахстану до цього ювілею випустив дві монети в 50 та 500 тенге.

Шевченка зображено на банкноті 50 придністровських рублів.

Надзвичайно талановитий український поет і художник, прозаїк і етнограф, вільно творив як українською, так і російською мовами, Тарас Григорович Шевченко, народився 9-го березня (за старим стилем 25-го лютого) 1814-го року в сім’ї кріпосного селянина, який мешкав у селі Моринці, Київської губернії, що нині є Черкаською областю. Не важко здогадатися, що за народженням він був таким же рабом, як і його батьки, які незабаром покинули його, залишивши цей світ на суд Божий.

Чи міг тоді хто передбачити, що ім’ям цього хлопчиська колись стануть називати деякі кораблі, друкувати його зображення на державних грошових купюрах, поштових марках, ставити йому розкішні пам’ятники і численні меморіальні таблички, випускати на його честь ювілейні монети і засновувати всілякі премії? Але так вже влаштований цей грішний світ ...

За своє доволі коротке життя, 47 років і один день, Шевченко сповна наситився стражданнями, серед яких були і результати власних помилок, але він не міг не жадати того, до чого прагнемо всі ми - життя і свободи, самореалізації і благополуччя, миру і поваги, простих людських цінностей. Його творчість це його душа, і тут він був чесний, добрий і нескінченно багатий. З Днем народження Тараса Григоровича Шевченка!

День народження Тараса Шевченка

У дохристиянські часи 9 березня відзначали Свято Матері Землі. Вшановували її жертвою у вигляді чотирикутного хліба, що символізувало чотири сторони світу. Хліб розкришували на полі, закликаючи весну і птахів. І вірили, що побачити цього дня у небі жайворонка або лелеку – на щастя.

За церковним календарем 9 березня вшановують перше і друге Віднайдення голови Іоанна Хрестителя та преподобного Еразма Печерського.

Іменини сьогодні святкують Іван, Іларіон, Еразм.

Вибір читачів за тиждень

Відео