Віра Олександрович

Перед піком захворюваності COVID-19 на Тернопільщині отримають ще 14 кисневих станцій

В опорних закладах охорони здоров’я Тернопільщини незабаром встановлять 14 нових кисневих станцій. Причому 11 штук поїдуть у райони, а три – залишаться у тернопільських лікарнях.

Про це сьогодні, 9 лютого, повідомили у Пресслужбі МОЗ України. Загалом українські лікарні, за оприлюдненими даними, отримають 225 нових кисневих станцій протягом 2-х місяців. Із повним переліком можна ознайомитися за посиланням.

- Усі 225 кисневих станцій купили у ДП «Медзакупівлі України» наприкінці минулого року, - кажуть у МОЗі. – Їх уже почали встановлювати в опорних закладах охорони здоров'я. Причому 105 нових кисневих станцій доставлять у регіони протягом лютого, решту – у березні.

У МОЗ уточнили: станції генерації кисню були придбані за кошти держбюджету для забезпечення роботи палат інтенсивної терапії та реанімаційних відділень. Попередньо фахівці планували придбання 196-ти станцій, однак завдяки конкуренції на аукціоні, вдалося зекономити кошти і додатково придбати ще 29 станцій.

- Ще влітку минулого року в українських лікарнях було лише близько 50 кисневих станцій, – каже заступник міністра охорони здоров'я Богдан Боруховський. - В умовах пандемії ця цифра дуже далека від реальних потреб. Тому, менш як за пів року, МОЗ вдалося збільшити цю цифру майже у 8 разів.

До речі, одна така станція може виробляти до 500 літрів кисню за хвилину. В її комплектацію входять додаткові газоаналізатори та витратоміри. Завдяки можливості дистанційного керування медзаклад зможе контролювати кількість та якість кисню.

- Нагадаємо, ще 118 кисневих станцій додатково були куплені за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам і наразі монтуються в лікарнях, - додають у МОЗі. - Таким чином, до середини 2022 року в українських лікарнях функціонуватиме близько 400 станцій автономної генерації кисню. 

І таке надходження – не зайве, зважаючи на останню інформацію від ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України». Адже пік COVID-19 в Україні очікують уже за 2 тижні. Половина регіонів України можуть стати «червоними» вже цього тижня. У Закарпатській, Хмельницькій і Луганській областях почне діяти «червоний» рівень епіднебезпеки вже із 11 лютого.

Рівні епідемічної небезпеки в Україні

- У найближчі 2 тижні ми очікуємо настання піку захворюваності в Україні — до 55 тисяч випадків на добу, — прогнозують у Центрі економіки охорони здоров’я (KSE).

До слова, таке зростання прогнозував і начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак. Його слова підтверджує і свіжа статистика.

Фото з відкритих джерел і сторінки ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України»

Вибір читачів за тиждень

Відео