Аби змінити Конституцію, Порошенко кілька місяців шукатиме 300 голосів «за»

Тернопільщина - лідер у створенні об’єднаних територіальних громад. І це відбулося, попри спротив депутатів обласної ради, які досі не ухвалили Перспективний план формування територій громад краю.

Про це і не тільки йшлося під час інформаційного заходу із питань обговорення змін до Конституції. Його ініціювала Програма «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що впроваджується Фондом Східна Європа за підтримки Відділу демократії Агентства США із міжнародного розвитку (USAID) у рамках співпраці із Верховною Ради України і Адміністрацією Президента.

26 громад об’єднали майже 200 місцевих рад

Фактично, під час цієї наради - упродовж кількох годин експерти переконували сільських голів, представників районних держадміністрацій і громадських активістів у доцільності змін до Конституції України. Йдеться про ті новації, які Верховна Рада із подачі Президента Петра Порошенка ухвалила у першому читанні 4 вересня. Нагадаю, частина змін викликала спротив як у політиків, так і у представників громадськості. Адже дехто запідозрив, що так званим «ДНР» і «ЛНР» нададуть особливий статус.

Керівник Офісу реформ у Тернопільській області Віктор Литвинчук відразу нагадав, що Тернопільщина нині лідирує у створенні об’єднаних територіальних громад. І це сталося завдяки зусиллям великої кількості людей, яких об’єднала спільна робота.

- У 26-ти громадах, які об’єднали майже 200 місцевих рад, 25 жовтня пройдуть перші вибори на принципово новій територіальній основі, - каже Віктор Литвинчук. – Ми подавали документи на 31-ну громаду, але парламент не підтримав норму законопроекту №3008, що передбачала зміну порядку внесення змін до меж районів після місцевих виборів, а не до їх проведення. Тому не всі громади восени зможуть реалізувати свої прагнення. Доведеться незабаром у них проводити повторні вибори. Ну, не шкода декому грошей…

Нагадаємо, у Тернопільській області - найбільше об’єднаних територіальних громад, в яких 25 жовтня відбудуться перші місцеві вибори. Так, вирішили 7 вересня у Центральній виборчій комісії. Тож уже наступного дня у 26-ти громадах стартувала виборча кампанія.

«Зміни до Конституції не брали з неба»

Про внесення змін до Конституції доповідав заступник директора Програми РАДА Едуард Рахімкулов. Він докладно ознайомив присутніх із історією питання і регламентною процедурою ухвалення поправок до Основного закону.  

- Наш проект уже чимало років надає парламенту інформаційну, роз’яснювальну і технічну допомогу, - каже гість. – Зокрема, ми допомагали втілювати електронне врядування. Окрім того, тепер відбуваються прямі трансляції не лише сесійних засідань, а й нарад у комітетах. Це сприяє прозорості роботи Верховної Ради.

Експерти Фонду почали працювати над змінами до Конституції ще у 1999 році. Проте політичні процеси, що відбувалися в Україні, не дали можливості ці ідеї реалізувати. Тож фахівці зосередилися на опрацюванні законів, що стосувалися місцевого самоврядування.

  • Ці зміни не брали з неба. В їхній основі – іноземний досвід, - продовжує Едуард Рахімкулов. – Так дійшла черга і до створення законів про децентралізацію. Не всі згодні із запропонованим, але… Думок завжди буде багато, адже у кожного є власна позиція. Однак нам доведеться шукати консенсус, компромісне рішення.

Експерт нагадав: попереднє схвалення змін до Конституції нардепи підтримали 226-ма голосами «за». Втім, за регламентом, під час другого голосування вже має бути підтримка щонайменше 300 депутатів. Оскільки процедура вимагає ухвалення закону у парламенті під час двох сесій за чергою, то Президент має час до 1-2 лютого 2016 року, аби переконати необхідну кількість обранців підтримати запропоновані зміни.

«Майдан змінив нашу свідомість»

Репрезентацію законопроекту Президента «Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади» представила головний спеціаліст Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України Лідія Євтушенко.

- Я хотіла б бачити у цьому залі більше усміхнених людей. Адже ті, хто бере участь у житті країни і причетний до реформ, має бути позитивно налаштованим, - каже вона. – Головний виклик нашого часу – навчитися легко змінюватися, не зупиняючись, постійно навчаючись. Незважаючи на вік…

Лідія Євтушенко розповіла, що майже всі країни Європи уже пройшли той шлях, на який нещодавно стали ми. Більшість держав обрали децентралізацію, окремі – федералізацію. Причому встигли набити чимало шишок, наробити помилок, які згодом довелося виправляти. Тепер експерти із цих країн дають українцям слушні поради. Особливо активними у такій співпраці є поляки.

- Однак Україна нічого не калькує. Ми випрацьовуємо свій шлях змін, - наголосила вона. – Адже у нас є чимало власних, особливих викликів. І тепер у Європі визнають, що ми за темпами реформування вже навіть випередили Грузію.

У тому, що зміни - невідворотні, усіх переконали події Революції Гідності. Адже ще влітку 2013-го ніхто навіть не припускав, що суспільство підніметься на спротив. Просто країна потребувала змін, а тодішня влада до них була неготова.

- Так, ми довго запрягали – повинно було минути 23 роки незалежності. Але як кажуть у прислів’ї: «Хто довго запрягає, той швидко їде», - додає експерт. – Майдан змінив нашу свідомість.

Лідія Євтушенко визнає: не було б жодного головного болю, якби всі відразу пристали на запропоновані зміни. Але це неможливо в активному громадянському суспільстві. Втім, вона вірить, що реалізувати плани вдасться. Адже реформи в Україні не тільки задекларовані, а й мають фінансову основу.

- У бюджеті 2015 року на підтримку місцевих громад заклади 3 млрд грн, хоча досі на ці потреби передбачали копійки – 25 млн грн на всіх, - констатує експерт. – Натомість кошторис на 2016 рік будуть формувати, враховуючи зміни, які спричинить утворення територіальних громад. І ми з усіма завданнями впораємося.

Ось таким оптимістичним бачать наше майбутнє гості з Києва. Чекати – недовго: мине кілька місяців і ми самі пересвідчимося, чи мали вони рацію.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео