Орест Сарматський

Аграрні розписки наступають (Агро-новини)

січ21

Проект «Аграрні розписки в Україні», після введення в дію Реєстру аграрних розписок, готують до поширення на всі області України. Очікують, що до початку весняного сезону 2018 року аграрні розписки працюватимуть у кожній області.

Тож нині представники проекту проводять серію навчальних тренінгів для нотаріусів і кредиторів, пише «Урядовий кур'єр».

Представник проекту Сергій Чехов зазначив, попит на аграрні розписки в Україні зростає. Відповідно, подальше поширення на всю територію України дасть змогу аграріям кожної області отримати кредитування за аграрними розписками. До нього долучаються нові кредитори.

Переважно розписками користуються виробники зернових та олійних культур. Водночас і фермери, які займаються овочівництвом і садівництвом, дедалі більше звертають увагу на цей інструмент фінансування.

2103
2103

Гройсман обіцяє в найближчі тижні запустити програми держпідтримки аграріїв

Кабінет Міністрів України в рамках виконання завдань розвитку аграрного сектору удосконалює програми підтримки агросектору і розширює можливості агропідприємств, перш за все в частині доступу аграріїв до наявних фінансових ресурсів.

Про це сказав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час наради з питань розвитку агросектору, говориться у повідомленні урядового порталу.

Він підкреслив, що ключові напрямки роботи — підтримка тваринництва, передусім, створення нових комплексів та збільшення поголів'я, цільова підтримка фермерів, а також підтримка підприємств сільськогосподарського машинобудування з метою збереження та нарощування кількості робочих місць у цій сфері і забезпечення аграріїв якісною технікою вітчизняного виробництва.

«Найближчими тижнями маємо запустити в роботу програми підтримки — аби ми дійшли до кожного господарства в Україні і довели, як можна використовувати наявний ресурс», — сказав глава уряду.

В контексті розвитку тваринництва, учасники наради відзначили, що спектр інструментів підтримки доволі широкий: від безпосередньо бюджетної дотації на розвиток молодняка до запровадження ефективного кредитування створення нових тваринницьких комплексів з можливістю компенсації тіла кредиту і встановлення ефективної кредитної ставки. Умови застосування існуючих можливостей — гнучкі і залежатимуть від кон'юнктури ринку та запиту суспільства. Разом з тим, цільові регуляції, які дозволять зробити затребуваний фінансовий продукт, доступним і ефективним мають бути сформовані вже до кінця січня.

2101
2101

«Головне, аби в кінці 2018 року у нас були фонди і поголів«я, максимально збільшені, і насичений (власною якісною продукцією) ринок», — сказав прем'єр-міністр.

В контексті підтримки фермерства, Глава Уряду звернув увагу на необхідність якнайшвидшого опрацювання механізмів запровадження ефективного кредитування, механізмів компенсації вартості техніки — за умов придбання техніки для конкретного господарства, а також підтримки кооперативів.

«Таким чином ми запустимо механізми реальної виробничої підтримки. Але одночасно ми передбачаємо відповідальність фермера за чесну реєстрацію землі й худоби. Важливо не затягувати час. Всі постанови Уряду мають бути ухвалені до кінця січня. Ресурсів (підтримки) достатньо», — сказав Гройсман.

Конкурс на посади в Мінагропрод складає 45 людей на місце

Процес реформування державного управління набирає обертів. У 2018 році планується створення ще декількох директоратів, які стануть ключовими підрозділами для формування політики у всіх сферах відповідальності Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Про це зазначив державний секретар Мінагропроду Владислав Андронов, говориться у повідомленні міністерства.

«Ми зіткнулися з великою кількістю охочих брати участь в конкурсах на нові посади: за заявленими 22 вакансіями до участі було допущено понад тисячу кандидатів (тобто в середньому 45 людей на місце — ред.). В умовах жорсткої і безкомпромісної конкуренції поки вдалося визначити 5 переможців, ще на 13 посад конкурси не завершені. Головне, що є чітке розуміння — реформа запущена, і зворотного шляху просто немає», — підкреслив Андронов.

За його словами, підтвердженням прозорості у кадровому відборі може слугувати і те, що в результаті проведених конкурсів на 10 посад переможці визначені лише у половині випадків.

2102
2102

Також Андронов нагадав, що в 2017 році в Мінагропроді створено два нові директорати — безпечності та якості харчової продукції і стратегічного планування та євроінтеграції, у які триває конкурсний відбір.

Вибір читачів за тиждень

Відео