Орест Сарматський

Агро-новини 15 березня

unnamed (26)

Експерт: середній земельний пай потенційно коштує $80 тис.

У разі скасування мораторію середній пай в Україні може коштувати $80 тис. Таку думку висловив партнер громадської організації EasyBusiness Данило Пасько.

unnamed (23)
unnamed (23)

«Перший міф, яким всіх лякають, — що землю скуплять іноземці. Не скуплять, тому що є пряме обмеження, але навіть у країнах, де цього обмеження немає, в жодній країні такий ризик не матеріалізувався. Немає країни — ні бідної, ні багатої, ні великої, ні маленької, — де частка іноземних власників перевищувала б 10%», — заявив Пасько, пише LB.ua.

За його словами, іноземці лише підвищують попит на ринку, що, відповідно, збільшує її ціну.

Пасько повідомив, що в 18 країнах світу, де повністю заборонено право власності на землю для іноземців, середня ціна гектара складає $3833. У країнах, де частково дозволено володіння іноземцями, ціна коливається від $8 тис. до $9 тис./га. А в країнах, де таких обмежень немає взагалі, середня ціна за гектар — $19 336.

«У нас у середньому у власника після приватизації виявилося 4 гектари. Якби ринок у нас був відкритий, у кожного з них був би актив вартістю $80 тис. Порівняйте зараз: 60-річна бабуся отримує максимум $100 на рік. А насправді її актив коштує $80 тис.», — сказав Пасько.

Він підкреслив, що в мораторії зацікавлені тільки неефективні агрохолдинги, що націлені на отримання миттєвого прибутку, і корупційні чиновники, які керують землею державної власності.

На Львівщині побудують «європейський» сирзавод

Фермерське господарство «Фаворит КІМ» та компанія «Добра корівка» завершили реконструкцію діючого корівника в с. Фалиш Львівської обл. на 300 голів, а також будівництво нової козячої ферми у с. Угерсько на 1 тис. голів. Також планується відкриття молокопереробного заводу.

unnamed (24)
unnamed (24)

Про це повідомляє видання ZAXID.NET.

За словами директора компанії «Добра корівка» Олега Іваника, будівництво сучасного молокопереробного заводу планується із використанням новітніх технологій та з дотриманням усіх норм відповідно до системи контролю за якістю харчової продукції (HASP), яка діє в Європейському союзі.

«Уже є підписані контракти щодо закупівлі сучасного голландського обладнання, що є важливим для отримання високоякісного продукту. На сьогодні ми залучаємо найкращих технологів та спеціалістів із Нідерландів та Франції у освоєнні майстерності сироваріння. Всі отримані навички практикуємо та реалізуємо на міні-сироварні. Вже маємо перші «смачні» результати», — зазначив він.

В Україні зареєстрували перші 500 одиниць сільгосптехніки

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за період з 7 лютого зареєструвала уже 487 одиниць сільгосптехніки.

unnamed (25)
unnamed (25)

Про це розповів начальник Управління економічної діяльності Михайло Лемак, інформує Держпродспоживслужба.

«Зокрема, звертаю увагу на області, щодо яких надходили зауваження щодо нібито не проведення реєстрації. Так, у Київській області зареєстровано 69 одиниць сільгосптехніки, Черкаській — 9, Вінницькій — 11. По Вінницькій області — СФГ «Колос», де 13 лютого зареєстровано трактор колісний», — наголосив Михайло Лемак.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео