Орест Сарматський

Агро-новини 19 грудня

2011

Новини аграрного сектору 

У бюджет заклали 3 млрд грн на дотації для фермерів

У наступному році на підтримку сільгосптоваровиробників передбачено спрямувати з загального фонду 5,5 млрд грн або 1% ВВП від обсягу виробництва сільського господарства. З них майже 3 млрд грн планується спрямувати на дотації (на 1 га площі посіву) малим і середнім фермерським господарствам.

Про це йдеться у документі, який оприлюднив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Допомога виділятиметься зокрема і на закупівлю техніки, що дасть поштовх для розвитку вітчизняних підприємств с/х машинобудування.

191201
191201

«Крім того, збільшено до 300 млн грн видатки на часткову компенсацію підприємствам АПК відсоткової ставки за банківськими кредитами. До 65 млн грн збільшується обсяг коштів на пряме бюджетне кредитування фермерських господарств», — зазначається у документі.

Також додається, що 75 млн грн буде виділено за програмою «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними». Що дасть можливість збільшити площі закладання багаторічних насаджень та стимулюватиме розвиток інфраструктури по збереженню плодово-ягідної продукції та винограду. 210 млн грн передбачено на підтримку галузі тваринництва.

На Черкащині відкрили центр підтримки фермерства за грант ЄС

В Черкасах відкрито регіональний Центру розвитку кооперативів, який створено за грант Євросоюзу. Про це пише «УНН».

У відомстві уточнили, що Центр надаватиме юридичний, ветеринарний, зоотехнічний, бухгалтерський, управлінський та інший супровід господарській діяльності новостворених кооперативів області. Зокрема, тут розводитимуть племінне поголів’я кролів, яке передаватимуть сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам.

191203
191203

«Одним із основних завдань проекту є зменшення рівня безробіття в селах за рахунок створення щонайменше 50 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та надання їм матеріально-технічної підтримки. Наразі вже створено 48 кооперативів», — сказано в повідомленні.

Також додається, що реконструкцію приміщень центру здійснено у рамках проекту «Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів», який фінансує Європейський Союз за програмою «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні».

Рентабельність виробництва гірчиці сягає 200%

Природно-кліматичні умови України ідеально підходять для вирощування білої гірчиці.

Гірчиця не є високоврожайною культурою – 1,5 т/га, але через високу закупівельну ціну на цю продукцію, рентабельність її вирощування перевищує 200%.

Про це у спецпроекті Кurkul.com повідомив керівник центру стратегічних досліджень АПК Сумського національного аграрного університету Олександр Маслак.

191202
191202

За його словами, природно-кліматичні умови України ідеально підходять для вирощування білої гірчиці.

«За словами науковців, в степовій зоні вона може забезпечити врожайність від 8 ц/га, а в лісостеповій та на Поліссі отримують з 1 га і 15 ц. Компанії-експортери закуповують у аграріїв гірчицю по ціні від 12 тис. грн/т», — сказав він.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео