Орест Сарматський

Агро-новини 27 грудня

0412

Новини аграрного сектору

Український цукор вперше стали купувати М'янма і Шрі-Ланка

За останніх два місяці поточного року істотно зріс експорт українського цукру — в 32 рази, в порівнянні із середньорічним рівнем. Це стало можливим завдяки появі нових ринків збуту, повідомляє «Укрцукор».

Відмічається, що український цукор вперше стали купувати в М'янмі, Шрі-Ланці, Афганістані, ПАР та Македонії. Відновлено постачання цукру в Бенін, Ізраїль та Ліван.

271201
271201

В цілому за результатами останніх 10 місяців експорт українського цукру в річному обчисленні збільшився в 2,6 разів — до $111 млн.

Україна — третя в світі за виробництвом гречки

За обсягами виробництва гречки наша Україна поступається лише Росії та Китаю

Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

В останні роки, як відмічають експерти асоціації, виробництво гречки в Україні характеризувалося різкими коливаннями у межах 140-180 тис. т, що було зумовлено передусім ціною на культуру. Внутрішнє споживання цієї зернової становить 130-140 тис. т. І хоча цього року виробники зібрали 190 тис. т зернової, що на 36% більше, ніж торік, проте Україна була нетто-імпортером гречки і за 10 місяців 2016 р. завезла 3,6 тис т зернової на суму $1,8 млн.

«Стабілізувати ситуацію на ринку гречки може розширення ринків збуту», — вважають в УКАБ.

271202
271202

Зокрема, експорт допоможе зняти залишки зернової на внутрішньому ринку і стане додатковим фактором становлення конкурентного рівня цін для виробника. Перспективним у цьому напрямку є країни Європейського союзу, які щорічно імпортують біля 50 тис. т гречки (30% українського виробництва). При цьому європейський ринок традиційно є більш преміальним, ніж вітчизняний.

Для довідки: в 2016 р. Україна зібрала гречку з 150 тис. га, урожай склав 192 тис. т.

В Україні з`являться свої електронні гроші

Національний банк планує почати випуск власних електронних грошей на основі технології Blockchain.

Про це в ході круглого столу повідомила керівник проектів і програм управління стратегії та реформування банківської системи НБУ Юлія Лях, інформує BusinessUA.

«В рамках проекту Cashless economy ми аналізуємо можливість побудувати на базі платіжної системи «Простiр» інноваційну, ефективну, гнучку платформу. На базі цієї платформи з використанням технології Blockchain буде впроваджена електронна грошова національна одиниця», – сказала вона.

За словами Лях, перші результати проекту можна буде побачити вже в 2017 році.

271203
271203

Вона зазначила, що проект Cashless economy розрахований на 4 роки і спрямований на розвиток безготівкових платежів. В його рамках НБУ планує рухатися в 4 напрямках: зниження попиту на готівкові гроші за рахунок залучення СІТ-компаній; зниження ліміту на операції з готівкою; підтримка системи «Простiр»; розвиток платіжної інфраструктури за рахунок збільшення POS-терміналів.

Для довідки: у 1 півріччі оплата електронними грошима збільшилася в 1,6 рази до 1,8 млрд грн.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео