Орест Сарматський

Агро-новини 8 листопада

lyst08

Новини аграрного сектору

США. На фермах загинуло майже 2 млн птахів від урагану Метью

Галузь сільського господарства штату Північна Кароліна (США) серйозно постраждала від недавнього урагану Метью, повідомляє Мeatinfo.

48 округів, які постраждали від шторму, є одними з найбільших районів виробництва продовольчих товарів в Північній Кароліні.

На додаток до сектору виробництва зерна, Східна Північна Кароліна також має велике поголів'я птиці і свиней. Початкові доповіді показують, що 1,9 млн птахів, в основному курчат-бройлерів, загинули в результаті шторму.

081101
081101

Однак, з огляду на повені, державний ветеринарний лікар Даг Мекес очікує, що число загиблих птахів зросте. Ветеринарні посадові особи і співробітники природоохоронних програм Департаменту сільського господарства штату працюють з виробниками з питань правильної утилізації загиблої птиці. Постраждалим від урагану фермерам було надано грант у розмірі $6 млн для утилізації загиблої птиці, щоб звести до мінімуму потенційний ризик для здоров'я населення.

Департамент сільського господарства Північної Кароліни також зазначив, що сектор свинарства проробив гарну роботу, готуючись до урагану, і приймав активні заходи по скороченню поголів`я свиней або переміщення свиней на більш високі місця.

Депутати розробили альтернативу спецрежиму ПДВ

Депутати комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин розробили альтернативний варіант підтримки аграріїв у разі скасування спецрежиму оподаткування для аграрного сектору.

Про це у інтерв'ю AgroPolit.com повідомив народний депутат Леонід Козаченко.

За його словами, аналогів запропонованої концепції у світовій практиці немає.

«Наша концепція полягає у тому, щоб повернути рівноцінні кошти аграріям у вигляді дотацій. Тобто виробник сплачує ПДВ, ДФС за фактом оплати відправляє ці кошти на Державне казначейство. Казначейство при розрахунках має повертати цей відсоток ПДВ як дотацію виробнику», — сказав він.

081102
081102

Також підкреслив, що очікувана сума — приблизно 5,5 млрд грн.

«Ці гроші знайдуться дуже легко за рахунок збільшення податку на землю (законопроект вже внесено), або приватизації державного майна, яке знаходиться на балансі Мінагропроду», — повідомив він.

В Україні 20% ветеринарних препаратів є підробкою

Близько 20% ветеринарних препаратів, які продаються в Україні, реалізуються нелегально і є підробкою.

Про заявила заступник голови комітету виробників ветеринарних препаратів при Європейській Бізнес Асоціації (ЄБА), керівник відділу захисту здоров'я тварин компанії Bayer в Україні, Молдові, Азербайджані та Грузії Тетяна Сєдих, повідомляє «АПК-інформ».

При цьому вона додала, що, за оцінками деяких українських виробників, обсяг українського тіньового ринку може досягати 60%.

081103
081103

«Це означає, що кожна 3-4 упаковка ліків для тварин — це в кращому випадку неефективні ліки, тому що вони зовсім не містять діючих речовин. А у гіршому випадку такий препарат може негативно впливати як на здоров'я тварини, так і на здоров'я людей, які споживають цю продукцію тваринного походження», — зазначила експерт.

За її словами, найбільше підробок було виявлено серед антибіотиків.

Вона поінформувала, що, з огляду на досвід Євросоюзу, комітет ЄБA виступає за відновлення системи ліцензування виробників і продавців ветпрепаратів в Україні.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео